„Melekouni” este un preparat dulce traditional produs in insula Rhodos.
Are forma de romb si se obtine din seminte de susan si miere, condimente, migdale si coaja sau suc de citrice, amestecate si coapte impreuna. Textura este moale si maleabila, fara sa se rupa, si prezinta o consistenta elastica, neaderenta si ferma. Aroma si gustul condimentelor si ale cojii sau sucului de citrice sunt eliberate discret la desfacerea ambalajului si intens la mestecarea produsului.
Denumirea de „Melekouni” isi are radacinile in Grecia antica si provine de la cuvintele „meli” si „kounní” care semnifica „samanta” in dialectul vorbit in Rhodos. Inca din Antichitate, „Melekouni” este un preparat dulce local traditional oferit ca delicatesa la nunti, botezuri si alte evenimente sociale. Specificitatea consta in modul de prezentare a „Melekouni” in anumite sate la finalul ceremoniei nuptiale. Produsul se aseza intr-o tava de copt de mari dimensiuni, se portiona cu ajutorul unei linguri si se oferea invitatilor. In plus, „Melekouni” se regaseste si in micul dejun elen servit în Rhodos.
Cea mai importanta recunoastere oficiala a produsului a avut loc in contextul unui eveniment special desfasurat in Rhodos la 26 septembrie 2010: prepararea celui mai mare „Melekouni” din lume, care a intrat în cartea recordurilor „Guiness World Records” drept „cel mai lung melekouni, desert traditional din Rhodos si care a contribuit la promovarea produsului pe plan international.