Pastrat ca un secret printre triburile boliviene de mii de ani, quinoa sau "cereala zeilor" a devenit recent un aliment foarte cautat in Occident.
Quinoa este numele unei cereale arhaice, originare din America de Sud, unde creste la mari altitudini. Boabele mici, relativ rotunde, de culoare alb-cenusiu-galbui, sunt foarte de hranitoare si foarte sanatoase, usor de digerat. Quinoa este apreciata pentru valoarea nutritionala, fiind bogata in proteine, fibre, fosfor, magneziu si fier. Avand in vedere ca este o sursa buna de calciu, este un ingredient des folosit in regimul vegan sau de catre cei care au intoleranta la lactoza. Quinoa nu contine gluten. Popularitatea quinoa este de data recenta si se datoreaza studiilor efectuate pe boabele de quinoa care au scos in evidenta calitatile ei. Este foarte hranitoare si benefica pentru sanatatea umana, in special pentru rinichi si problemele sistemului circulator cauzate de colesterolul crescut.Pentru mici fermieri din Bolivia este o oportinitate extraordinara de a participa cu acest produs la un comert echitabil, mai ales ca cererea si pretul a explodat in ultimii anii.
In Australia, a fost lansat quinoa, in 2010, de catre comerciantii cu amanuntul in special pentru aprovizionarea restaurantelor vegetariene. La ferma organica Kindred din Tasmania, de 3 ani se testeaza cultivarea acestei plante. Lauran si Henriette Daman, sunt primii care cultiva in sistem ecologic quinoa in Australia. "Quinoa este o planta primitiv si nu creste daca nu gaseste un loc care sa ii placa. Din fericire pentru noi, ea vrea sa creasca in ferma noastra ", a spus domnul Daman.