Traditii si superstitii la culesul viei

Bun ii vinul ghiurghiuliu, dar, pana sa ajungi sa-l gusti, e de munca, nu gluma. Nu degeaba si-au creat oamenii sarbatori si ritualuri specifice pentru aceasta perioada din an.

Indiferent de care zona a tarii este vorba, este binecunoscut faptul ca toata luna septembrie, chiar si inceputul lui octombrie, se dedica vitei-de-vie. De la culesul ei si pana la pregatirea vinului, in aceasta perioada gospodarii o tin tot intr-o petrecere. In popor, Ziua Crucii da startul culesului vitei-de-vie si marcheaza inceputul sarbatorii cunoscute sub numele de Carstovul sau Ostrovul viilor, Vinitel ori Viniceriu. Pentru toata lumea de la sate e prilej de bucurie. Caci, dupa terminarea muncii la camp, mai precis a culesului, seara, oamenii se strang pe langa case, in jurul focului, impart struguri de pomana si prepara must. Pomana cu struguri e o ofranda menita sa aduca rod bogat si in anul ce vine. Si pentru morti se stropeste pamantul cu primele picaturi de must si se impart ulcele noi cu primul suc de struguri din an. Apoi, se aleg boabele, se zdrobesc si se prepara mustul din care urmeaza a se face vinul. In unele parti, exista obiceiul de a lasa pe vrej ultimii ciorchini, acestia fiind "strugurii lui Dumnezeu". Si asta pentru ca vinul e un aliment sacru, atat in traditia populara romaneasca, cat si in religia crestina.

El e nelipsit la cele mai importante evenimente din viata credinciosilor, precum si la toate tainele bisericesti: onomastici, aniversari, petreceri, la Sfanta Impartasanie, la botezuri, nunti, inmormantari. De aceea, e important ca, inainte de a incepe culesul, sa fie sfintite viile si locurile in care urmeaza a fi depozitate butoaiele cu vin. Ba chiar credinciosii mai zelosi postesc o saptamana intreaga inainte. Pana a se turna prima galeata cu must in butoi, culegatorii chiuie cu putere, pentru ca vinul sa iasa bun. Apoi se incing ospete, pe alocuri si cu lautari. Pe vremuri, la Carstovul viilor, exista un obicei boieresc si manastiresc. Aceste categorii sociale fiind instarite, obisnuiau sa ofere cate o bucata de pamant tinerilor proaspat casatoriti. Asa a luat nastere si localitatea Insuratei, din judetul Prahova.

 

 


Cautare