Ferma naturala

Polyface Farms din SUA, este un model local de crestere a animale pe pasune, care imita natura.

Cartea ''You Can Farm'' a fermierul Joel Salatin, a devenit un model pentru tinerii fermieri din America, care isi comercializeaza bunurile direct clientilor locali. Acest marketing direct este cel mai rapid si mai profitabil tip de agricultura, deoarece fermieri isi pastreaza 100% banii castigati din vanzari. Un tanar fermier cu familia sa, isi poate cumpara pui, vaci, curcani, porci si oi, in decurs de cateva luni. Planul este ca sa existe animale de reproductie si animale de productie, care sa fie comercializate sub forma de carne, oua, lapte, etc. Se va incepe cu un numar mic de animale si pasari, care, in decurs de 3-5 ani, vor aduce venituri frumoase.

In general, fermierul Joel Salatin propune anumite rase, care se potrivesc modelului de crestere in libertate, respectiv: pui din rasa de carne Cornwall; vite din rasa Angus; porci din rase Yorkshire si Berkshires; oi din rasa cu par Katahdins, rezistente la paraziti. Pe pasune animalele sunt mutate frecvent (de doua ori pe zi). Vacile pasc primele, urmeaza oile si in cele din urma puii si ratele. Aceasta metoda de pasunat prin rotatie pastreaza ierburile bogate in nutrienti si fara buruieni, pesticide sau igrasaminte chimice. Porcii pasc in padure si mananca alimente naturale, cum ar fi: ghinda, plante, radacini si insecte.

Adevarata slujba a fermierului este crearea de relatii cu clientii la poarta fermei sau in piata locala. Carnea si ouale sunt comercializate printr-un program agricol sustinut de comunitate. Pe langa aceste produse fermierul, mai pot vinde: legume, sapunuri lucrate manual, produse de patiserie, etc. In zona de procesare in aer liber se taie in jur de 30 pana la 35 de pui, care au varsta de 7 - 9 saptamani si aproximativ 4 - 5 kilograme/buc.

 

 


Cautare