Dulceata de trandafir, o delicatesa foarte cautata, este gata sa plece spre consumatori de la ferma ecologica din Topa.
Primii butasi de trandafiri de Damasc au fost adusi la ferma ecologica din Topa in urma cu multi ani. Familia Cizmas a plantat un hectar intreg si a descoperit ca in petalele parfumate se ascunde o comoara. Pretul unui borcan de dulceata ecologica este de doi euro, iar pentru un kilogram de trandafiri uscati strainii platesc 13 euro. Florile cultivate la ferma din Topa, de langa Sighisoara, erau folosite in trecut la fabricarea parfumurilor in Germania. Petalele de trandafir sunt acum utilizate la prepararea dulcetii ecologice, apreciata la un moment dat si de printul Charles.
Trandafirii sunt cultivati in sistem biologic, florile nefiind tratate cu chimicale. Ele sunt ferite de daunatori cu ajutorul plantelor aromatice precum lavanda. Fermierii de acolo spun ca suprafetele agricole din Romania sunt potrivite pentru culturile de trandafiri, mai ales pentru cele ecologice, din care se obtine cel mai scump ulei. De pe plantatia ecologica de trandafiri din comuna mureseana Albesti, fermierii obtin aproximativ 500 de kilograme de petale anual. Trandafirii infloresc de la o zi la alta, astfel incat administratorii fermei culeg florile in fiecare dimineata, timp de o luna intreaga. O parte din petale sunt deshidratate in uscatoarele solare de la ferma, urmand a fi folosite pentru prepararea ceaiurilor, iar celelalte sunt destinate prepararii dulcetii. Aceasta din urma este facuta dupa reteta traditionala si nu contine adaosuri chimice. Ferma produce o gama largă de produse, dintre care amintim: produse lactate, legume, plante uscate pentru ceai, gemuri si dulceturi, muraturi, zacusca, siropuri, etc. Toate cele 35 hectare sunt certificate ecologic sau in conversie. In 2014, ferma a preluat productia de seminte de legume, condimente si flori de la Lajos Jere din Odorheiul Secuiesc, care a hotarat sa se pensioneze din cauza batranetii.