Agroturism la Sic

Comuna Sic, judetul Cluj, un fost oras medieval, este cunoscuta pe plan mondial datorita traditiilor populare pastrate aproape intact pana in zilele noastre.

Orasul de odinioara, numara 6000 de locuitori, iar in anul 2009, actuala comuna Sic avea 2700 de locuitori din care 2600 maghiari. Barbatii din localitate, in mare majoritate lucreaza in domeniul constructiei si sunt foarte apreciati pentru priceperea lor, iar multe femei lucreaza atat in tara cat si in strainatate, fiind recunoscute ca niste menajere exceptionale.

Incepand cu anul 1993 activitatea de agro-turism a fost inclusa in listele de prioritati pentru dezvoltarea locala in sensul valorificarii serviciilor pe care gospodariile taranesti din Sic, le pot oferi. Este o zona cu rezervatie si monumente ale naturii cu grad mare de atractivitate turistica si cu caracteristici favorabile dezvoltarii acestui domeniu. Portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale in care se contopesc stilurile de origine maghiara secuiasca si cele sasesti. Hainele femeilor, imbracate la diferite ocazii, sunt deosebit de frumoase si tot atat de scumpe, formand zestrea fetelor de la o generatie la alta.

In anul 1717 tatarii navalesc asupra orasului, localitatea este arsa din temelii, iar locuitorii sunt ucisi sau dusi îi robie. Tot in acest an ucide si ciuma asa incat raman in viata abia 100 de oameni. In vederea cresterii numarului de locuitori in localitate sunt adusi un numar mare de secui si nobili din Ungaria.

Pensiunea Sovirag ofera servicii tuturor turistilor care pretuiesc o recreatie placuta precum si celor care sunt interesati de folclorul local sau vin aici numai pentru a se odihni. Mobilierul camerelor este in mare majoritate de stil local dar ofera confort tuturor preferintelor. (www.soviragpanzio.ro). Azi la Sic cu o investitie minima s-a amenajat un parc la baile sarate de la marginea comunei. De ani de zile, locuitorii din zona s-au tratat aici cu namol, iar de acum incolo vor avea ocazia sa faca baie in apa cu o concentratie de sare uriasa, de 97%.

Sicul se remarca prin existenta a doua arii protejate de interes national: Lacul Stiucilor si Stufarisurile din Sic. Lacul Stiucii, protejat prin NATURA 2000, impreuna cu stufarisul inconjurator, constituie un complex de ecosisteme caracteristice zonelor umede, intins pe o suprafata de aproximativ 120 ha. Este localizat pe Valea Bontului, un afluent al Fizesului, intre comunele Fizesu Gherlii si Sic. Lacul s-a format pe locul unei vechi exploatari de sare, insa in prezent apele sale sunt dulci datorita colmatarii cu aluviuni aduse de pe versanti. In prezent este singurul lac natural din Transilvania, care nu a suferit nici o influenta negativa semnificativa umana. Este cel mai adanc lac natural dulce din interiorul tarii, profunzimea sa ajungand la circa 10 m si singurul lac interior din Campia Transilvaniei pe care se dezvolta plauri (formatiuni de stuf plutitor), la fel ca in Delta Dunarii. Luciul de apa are aproximativ 26 ha.

Stufarisurile de la Sic, reprezinta o rezervatie naturala de interes national, situata în bazinul Fizesului si este locul in care sa privesti linistea in fata, o liniste ascunsa in stuf si acoperita de papura. Aceasta oaza de ragaz tihnit e la doar 15 kilometri de Gherla si 60 de kilometri de Cluj-Napoca, si ocupa o suprafata de 500 de ha. La Sic, in perioada 17-24 august, se serbeaza zilele Sicului si comemorarea celor ucisi de tatari.

 

 


Cautare