Mostviertel este una dintre cele mai atragatoare regiuni austriece mai putin cunoscuta de catre turisti.
Mostviertel - s-ar traduce prin Tinutul Mustului, ceea ce spune deja mult despre placerile care il astepta pe vizitator aici. La temelia numelui sta abundenta de fructe a regiunii si felul in care le folosesc cei de-acolo. (E incredibil ce pot sa faca oamenii astia cu fructele.) Zona e asezata intre Dunare si muntele Ötscher, asa ca are de toate: in nord, spre Dunare, unde clima e blanda - campii si dealuri domoale, cu vii si livezi, unde se cultiva numeroase soiuri de fructe care fac faima regiunii, iar in sudul dinspre munte - o lume alpina, cu natura salbatica. Fructele sunt marea mandrie si una dintre notele distinctive ale Mostviertel-ului. Pomi fructiferi cultivati sau arbursti salbatici - nu conteaza, orice face fructe comestibile e valorificat aici nu doar cu pricepere, ci de-a dreptul cu pasiune. Pere si coarne, struguri si macese, toate sunt prefacute in bauturi delicioase, unele foarte originale si specifice locului, precum mustul de pere. Acesta e cu adevarat un produs care iese in evidenta (unic in Europa, spun producatorii), deoarece mai peste tot in vestul Europei se consuma must de mere – cidru. Aici exista o adevarata cultura a fructelor - nu doar in sensul agricol al termenului, ci in sensul social. Exista un Drum al Mustului, cu lungimea de 200 km, ce trece prin cele mai roditoare regiuni si de-a lungul caruia se insira nesfarsite intinderi de livezi. Iar fructele sunt un prilej de sarbatoare de-a lungul intregului an. Distractia incepe cu Primavara Mustului, din martie pana in iunie, care atinge punctul culminant in Ziua Mustului, sarbatorita candva la sfarsitul lui aprilie, in perioada cand perii sunt infloriti. Iar din august pana in noiembrie, se desfasoara Toamna Mustului (pauza dintre iunie si august e ca sa se culeaga recolta de fructe a anului respectiv). La venirea iernii, cand mustul de fructe nu mai e de actualitate, se trece la varianta "hard": bauturile distilate din fructe - rachiuri de toate felurile, unele din niste fructe de care nici n-ati auzit, fiindca pomii cu pricina nu cresc la noi.
Sankt Pölten, capitala regiunii, este un oras placut, cu arhitectura veche si frumoasa (multe cladiri baroce), cu o larga zona pietonala inconjurata de magazine, dar si cu o viata culturala intensa: spectacole de opera, opereta, balet; festival de film; concerte etc. In plus, e presarat si incercuit de parcuri, paduri, lacuri si e asezat pe un lung traseu de bicicleta care trece prin mai multe localitati din Mostviertel, urmand valea raului Treisen. Waidhofen an der Ybbst este un orasel cu un centru medieval foarte bine pastrat si cu o atmosfera vioaie. Beneficiind de existenta in apropiere a unor zacaminte de minereu de fier, asezarea s-a ridicat datorita metalurgiei, a carei traditie s-a pastrat pana azi (cu modernizarile demne de secolul XXI). Oraselul este azi parte din asa-numitul Drum al Fierului; acesta e un mare proiect cultural ce cuprinde mai multe localitati din regiune care, ca şi Waidhofen, au mentinut o traditie in domeniul prelucrarii fierului si pastreaza marturii ale acestui trecut mestesugaresc si industrial. Asociatia care a infiintat Drumul Fierului a restaurat ateliere vechi de fierarie, a infiintat muzee si trasee turistice si organizeaza tururi si demonstratii pentru a impartasi vizitatorilor istoria prelucrarii fierului in regiune.
3 parcuri naturale sunt declarate in Tinutul mustului, respectiv: Ötscher-Tormauer (unde se gaseste Marele Canion austriac), Buchenberg si Eisenwurzen. Dar nu numai in interiorul acestor zone protejate va puteti bucura de natura, caci ea e peste tot - chiar si in orase. In Mostviertel, in zona alpina, exista si doua paduri seculare (Wildnisgebiet si Lahnsattel), ce pot fi vizitate in cadrul unor tururi organizate, sub indrumarea unor ghizi priceputi. Castelul Schallaburg este un magnific complex renascentist, cunoscut pentru expozitiile care se organizeaza aici, cu teme diferite de la un an la altul, si care atrag o multime de vizitatori, iar Manastirea Lilienfeld este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura medievala din Austria (biserica, galeria de arta, biblioteca sunt impresionante si merita vazute).
Mariazellerbahn este o linie de cale ferata (cu trenurile corespunzatore), cu sina cu ecartament ingust, lunga de 85 km si care, de 100 de ani, strabate locurile frumoase si salbatice ale regiunii Mostviertel, printre privelisti minunate de munti si paduri. Traseul leaga Sankt Pölten de oraselul Mariazell, cel mai important loc de pelerinaj din Austria, unde este venerata o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria. E bine de stiut: exista o legitimatie speciala - cardul Wilde Wunder - care este primita gratuit de cei care se cazeaza la anumite hoteluri din regiunea montana a Mostviertel-ului si din Mariazell. Cardul da acces gratuit la numeroase atractii turistice, programe de aventura, chiar si instalatii de cablu montane. Ciclismul e aici ca la el acasa, caci in Mostviertel exista multe trasee de bicicleta (cel mai lung urmareste cursul Dunarii pe o lungime de 130 km), excelent amenajate si istet concepute, presarate cu locuri de popas convenabile si cu atractii diverse. Alte sporturi larg practicate: mountain biking, rafting, drumetii montane, dar si - surpriza! - sporturi de iarna, pentru care exista facilitati cat se poate de tentante. um spuneam, câte ceva pentru fiecare şi, mai ales, în fiecare anotimp - acesta este Mostviertel.