Cetatea Istria a fost descoperita de Vasile Parvan in anul 1914. Numele cetatiI vine dela Istros, (cum era denumita Dunarea de catre greci).
Asezarea era inconjurata de un puternic zid de aparare si avea 10 turnuri si doua porti. Era alimentata cu apa prin conducte lungi de peste 20 de kilometri. Mai tarziu s-au construit termele romane iar strazile au fost pavate. Orasul avea institutii de educatie fizica si culturale (gymnasion si museion). Histria fost intemeiata de colonisti greci din Milet in jurul anului 657 inainte de Cristos, ca port la Marea Neagra si a fost distrusa in secolul al VII-lea de invaziile avare si slave. In cetate pot fi vazute ruinele conservate ale templelor grecesti din zona sacra, strazi pavate si cartiere de locuinte sau ateliere, mai ales romane, terme, bazilici civile si crestine.
In vecinatatea cetatii se gaseste Muzeul Arheologic care detine amfore, inscriptii, vase ceramice, sticla, opaite, podoabe, basoreliefuri elenistice, documente epigrafice. Alte obiective agroturistice in zona sunt: baile reci de namol “Nuntasi”; Biserica “Sf. Treime”; Casa Grunberg. De asemena se poate admira sudul rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, lacurile Istria, Nuntasi, Sinoe, grindurile Sacele si Chituc din Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii”. Exista posibilitati de ecoturism, pescuit sportiv, si plaja la Vadu.