Pensiuni certificate ecologic

Turismul ecologic, este un domeniu aproape necunoscut pentru agentiile de turism din Romania. 

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia de Ecoturism (AER), la nivel national exista 26 pensiuni cu eticheta „Eco-Romania”. Romania dispune de un potential unic in Europa din punct de vedere ecoturistic, potrivit cercetarii realizate de consortiul THR-TNS, pentru realizarea brandului turistic autohton. Cu toate acestea, avem in prezent doar patru unitati de cazare care au eticheta ecologica europeana („Ecolabel”) si cateva pensiuni eco. Singurii operatori romani de turism care au eco-eticheta europeana sunt hoteluri mari: Crowne Plaza din Bucuresti, hotelul Saturn din Saturn, Piatra Soimului din Sinaia si hotelul Vega din Mamaia. Si asta pentru ca multitudinea criteriilor care trebuie indeplinite pentru Ecolabel nu este o sarcina usoara pentru unitatile turistice mai mici.

In plus, termenii de turism ecologic si ecoturism sunt deseori confundati, astfel incat este de mentionat ca un operator de turism certificat din punct de vedere ecologic, poate sa nu practice neaparat un sistem de ecoturism. Bogdan Papuc, responsabil marketing si certificare AER, precizeaza care sunt diferentele: Turismul ecologic se poate desfasura oriunde si tine cont doar de aspectele ce tin de impactul desfasurarii activitatii operatorului de turism sau al activitatii turistului asupra mediului, in timp ce ecoturismul se desfasoara in zonele rurale din apropierea ariilor naturale protejate, afacerile sunt mici si detinute de localnici, iar impactul negativ asupra mediului si comunitatilor locale este minim.”

Un alt sistem de etichetare eco in Romania este ,,Eco Ghinda", implementat de Asociatia Turismverde. La fel ca certificarea AER, acesta este complementara sistemului de clasificare existent in prezent, cu stele sau margarete, si ofera de la una pana la cinci ghinde acelor unitati turistice care dovedesc calitatea ecologica a prestarii serviciilor. Turismverde are deocamdata trei pensiuni aflate in proces de autoevaluare pentru a primi aceste ghinde. Una este in Delta Dunarii, alta in Fagaras si cealalta in Arges. Incearca sa functioneze dupa cat mai multe criterii ecologice si sa ofere clientului si servicii in aceasta zona. Nu au ferme proprii, dar exista o preocupare de a aproviziona de la producatorii din zona, nu de la supermarket pentru a oferi mancaruri fara E-uri”, explica Serban Constantin, presedinte executiv Turismverde. Doar 1%, dintre turistii romani se orienteaza catre aceasta forma de vacante, in timp ce mai mult de 10% dintre straini practica ecotursimul. Cu toate acestea, reprezentantii asociatilor de profil sunt de acord ca exista deja o piata interna crescanda pe acest segment.

CAZARE ECO >>

 


Cautare