Solo Quinta 2010, Recas – cel mai bun vin alb sec european

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, a acordat o Diploma de Excelenta Societatii Comerciale Cramele Recas SA pentru vinul SOLO QUINTA 2010, care a obtinut trofeul pentru cel mai bun vin alb sec in concursul „Vinalies Internationaes 2011”, desfasurat la PARIS in perioada 25 februarie-1 martie.

 

 

Incepem acordarea unor diplome de excelenta pentru cei care obtin rezultate la targurile internationale. Ne face mare placere sa acordam prima diploma pentru vinul SOLO QUINTA si apreciem drept un succes de mare prestigiu al unui domeniu de mare importanta economica – cel al viticulturii. Dintre toate proiectele Ministerului Agriculturii cu finantare din fonduri europene, cele pe restructurare/reconversie a plantatiilor viticole merg cel mai bine, toti banii fiind cheltuiti cu folos. Astfel, din 2007 numarul de beneficiari de fonduri europene – a crescut de la 40, pentru 1.176 ha cu o valoare de 6,9 milioane euro la 189 de beneficiari in 2010 pentru o suprafata de 5.124 ha cu o valoare de 41,54 milioane de euro. In 2011, pana in prezent au fost depuse proiecte de 42 de beneficiari, pentru o suprafata de 1.379 ha si o valoare de 10,43 milioane de euro, din suma de 42 milioane de euro disponibila pentru tot anul in curs”, a declarat ministrul Valeriu Tabara in deschiderea conferintei de presa.

Strategia de dezvoltare a sectorului vitivinicol romanesc pentru perioada 2006-2015 vizeaza, printre altele si cresterea suprafetelor apte sa producă vinuri DOC asociata cu o marire a ponderii vinurilor de calitate si evident cu scaderea productiei de vin de masa.

O alta masura de sprijin din fonduri europene se refera la promovarea vinurilor pe pietele tarilor terte pentru campaniile viticole 2008/2009-2012/2013. Acesta se acorda producatorilor sau organizatiilor de producatori de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) si vinuri cu indicatie geografica (IG), care desfasoara actiuni de promovare sau publicitate, participa la evenimente, targuri, expozitii si concursuri internationale si efectueaza studii de piata si studii de evaluare a masurilor de promovare si informare.

Sprijinul financiar comunitar acordat este de 50%, de la bugetul de stat este sub forma de cofinantare in valoare de 30% din totalul cheltuielilor eligibile, iar beneficiarul contribuie cu aproximativ 20 % din valoarea proiectului.

In prezent au fost aprobate si se afla in derulare programe de promovare in Japonia, Rusia, China si SUA.


 

Sursa: www.mapam.ro


 


ARTICOLE SIMILARE:

www.agriculturae.ro/index.php/denumiri-de-origine-controlata-doc/regiunea-viticola-banat/254-agroturism-la-cramele-recas.

 

 


Cautare