Bovinele din rasa Ramo Grande

Carne proaspătă, refrigerată și congelată provenită de la bovine din rasa Ramo Grande, cu denumire deorigine protejata din arhipeleagul Azore (Portugalia).

Arhipelagul Azore are o climă oceanică temperată, cu temperaturi blânde și variații termice slabe, cu umiditate relativă ridicată și precipitații abundente. Solurile sale vulcanice sunt bogate în materii organice și potasiu. Această combinație de soluri și climă oferă în mod natural condiții care sunt deosebit de adecvate pentru producția de iarbă, ceea ce înseamnă că animalele pot pășuna 365 de zile pe an. Creșterea bovinelor în Azore s-a bazat dintotdeauna pe valorificarea resurselor naturale, în strânsă legătură cu mediul natural și punând accentul pe durabilitate. Caracteristicile generale ale rasei autohtone Ramo Grande sunt influențate de condițiile naturale din arhipelag și de utilizarea tradițională a animalelor din această rasă. Aceste animale au fost întotdeauna crescute din trei motive (ca animale de tracțiune și pentru carne și lapte).

Caracteristicile „Carne Ramo Grande” DOP, în ceea ce privește gustul, frăgezimea și suculența, sunt rezultatul modului de creștere a animalelor. Deoarece carnea provine de la animale crescute într-un sistem de pășunat care le permite să trăiască în libertate și să se deplaseze de la o parcelă la alta, aceasta tinde să aibă o culoare mai intensă. În funcție de categoria de vârstă a animalului, culoarea cărnii „Carne Ramo Grande” variază de la roșu mai deschis în cazul animalelor mai tinere la roșu mai intens pe măsură ce vârsta animalului crește.

În cadrul festivităților tradiționale de pe diferitele insule ale arhipelagului Azore, în special cele dedicate Sfântului Duh, carnea acestor animale a fost dintotdeauna preferată pentru mâncărurile tipice servite cu ocazia acestor evenimente festive. Aceste mâncăruri combină cunoștințele specifice și rețetele tradiționale din fiecare insulă și chiar din fiecare sat, transmise de-a lungul generațiilor, pentru a pune în valoare aromele și savorile specifice cărnii acestei rase.

Sursa: Jurnalul Oficial al Uniunii Europene