Carnavalul clatitelor de la Prejmer, judetul Brasov

In luna februarie, a fiecarui an, are loc la Prejmer, Carnavalul clatitelor.

Locuitorii comunei pastreaza amintirea unui vechi obicei sasesc, Fasching (carnaval - in limba romana), pe care comunitatea sasilor, majoritara aici pana in 1989, la organizat de-a lungul timpului in preajma Lasarii Secului dupa calendarul Bisericii Evanghelice.       Momentul marcheaza trecerea de la iarna la primavara, semnificand alungarea spiritelor intunericului si triumful luminii.

 Faschingul este o sarbatoare mult asteptat de toti, dar care presupune si o serie de pregatiri anterioare. Astfel, cu o seara inainte de carnaval, tinerii se intalnesc sa isi pregateasca mastile pentru a doua zi, intr-o atmosfera specifica, cu cantece si dansuri populare germane. Dimineata, cete de flacai mascati colinda satul calare in lung si in lat servind localnici si turistii cu delicioase clatite care mai de care mai gustoase iar in schimbul lor tinerii primesc faina, zahar, oua, vin sau bani. Personajele nelipsite din caravana sunt mirele si mireasa, preotul, babele. Ele marcheaza povestile de viata precum sunt nunta ori inmormantarea, care au avut loc si pe durata indelungatei calatorii. Ziua se incheie cu parada mastilor si petrecerea Balului Mascat, care dureaza pana in zori.

 Festivalul clatitelor cuprinde o serie de activitati interactive, precum: caravana clatitelor; seara de dansuri sasesti; concurs gastronomic; expozitie produse traditionale ( cu vanzare ); festival de satira si umor; bal mascat.  In localitarea Prejmer se afla o remarcabila biserica construita in stil gotic terminata imediat dupa anul 1240 de catre cavalerii teutoni care constituie cea mai bine pastrata si cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei.

 In jurul bisericii a fost construita, intre secolele XIII-XV, o masiva cetate taraneasca de refugiu. Iar astazi dupa sute de ani Biserica-cetate din Localitatea Prejmer reprezinta o atractie turistica deosebita din aceasta zona.

 

 

 


Cautare