Fermele “Hobby”

Actuala criza ii indeamna pe tot mai multi oraseni, tineri si batrani sa se intoarca la tara si sa-si infiinteze ferme “Hobby”.

Americanii se intorc inapoi la viata de la tara . Printre ei se afla si Walker Miller de 66 de ani, un pensionar, fitopatolog, care are o ferma de noua acri (3,6 hectare) in Carolina de Sud. Cand a fost copil, Walker aduna afine pentru mama lui ca sa-i faca placinta. Azi in mica sa ferma are si o cultura de afine. "Imi place sa fiu in aer liber", spune el. "Imi place transpiratia." Miller si sotia lui Ann se numara printre zeci de mii de pensionari care au gasit un sens sau o distractie intorcandu-se inapoi acasa la ferma “Hobby”. Functionarea acestor ferme mici genereaza o jumatate din venitul anual al agriculturii din Statele Unite.

Altii americani care au asemenea loturi mici sunt inebuniti sa creasca vite. Acesti domni, din marile orase americane au o dragoste reala pentru natura iar conexiule la internet le permit sa fie avocati, consultanti, scriitori, si fermieri amatori. Numarul de ferme din Statele Unite sunt in scadere de sapte decenii. Doar "noul stilul de viata", si fermele “hobby” - in medie de 30 de acri (12 hectare) nu sunt in declin, spun oficialii de la Departamentul Agriculturii SUA. Anual numarul fermelor hobby, creste cu 2% si reprezinta in prezent aproximativ jumatate din numarul de ferme. In 1990 numarul lor era de maxim 12%.

"Multi dintre acesti fermieri sunt oameni de afaceri si bancheri", spune Karen Keb Acevedo, redactor-sef al revistei “Hobby-Farm”. Cei mai multi hobisti vor sa creasca animale, sa cultive legume si fructe si mai putin sa cultive porumb.In apropierea marilor orase pentru o ferma hobby se poate plati chiar 1 milion dolari pe 15 acri de teren curat (6 hectare). In locuri mai izolate se poate plati 150.000 dolari pentru 40 de acri (16 hectare). John Ikerd, economist agricol si profesor emerit la Universitatea din Missouri, spune ca "oamenii cumpara locuri la tara pentru a avea o viata sanatoasa si de calitate" (time.com)

 

 

 


Cautare