Cultura de afine de la Orastie

S.C.VITAL BERRY MARKETING ROM S.R.L. a fost infiintata in anul 2006 prin colaborarea a trei societati de traditie in domeniul cultivarii si comercializarii fructelor proaspete de afin.

Cele trei societati sunt: Vital Berry Marketing SA din Chile, Herbert Widmann GMBH din Germania si Almorom, firma romaneasca, cu capital german. Firma mama, Vital Berry Marketing SA din Chile, are o traditie de 20 de ani in sectorul cultivarii afinilor, afirmandu-se ca unul dintre principalii producatori si exportatori de fructe din America de Sud, fapt ce reprezinta o garantie a calitatii si profesionalismului echipei Vital Berry Marketing Rom. Inca din momentul infiintarii, VBM Rom s-a inscris pe lista filialelor pe care VBM Chile le are deschise in Canada, Mexic, Argentina, Uruguai, S.U.A. Gonzalo Jara, seful filialei din Romania a companiei Vital Berry, unul dintre cei mai mari producatori de fructe din America de Sud, vinde productia de afine realizata pe o plantatie de langa Orastie in Germania. 

Gonzalo Jara, cand a venit in Romania avea o misiune clara: sa gasească terenuri cu soluri acide, dar ieftine, in zone muntoase, cu clima blanda, ideale pentru cultivarea afinelor. Iar asta neaparat in Europa, aflata in contra-sezon de productie cu sud-vestul Americilor. Lucru esential pentru a putea asigura o productivitate continua. Dezvoltarea companiei pe batranul continent era necesara pentru ca cererea de afine explodase mai ales in Germania. La Beriu, Gonzalo Jara gasise exact ceea ce cautase. Teoretic, un hectar de teren cultivat cu arbusiti de afini, ajunsi la maturitate, aduce o recolta de 30 de tone de fructe. Comercializate la un pret minim de en-gros de 4 euro pe kilogram, afinele genereaza incasari anuale de 120.000 de euro. Langa Orastie, hectarul se vinde cu 2.000 de euro, cheltuielile cu intretinerea acestuia ajung la 15.000 de euro, in timp ce costul cu cei 3.000 de arbusti plantati se ridica la cel mult 3.000 de euro. Profitul este de 100.000 de euro la hectar!  Gonzalo Jara, in 2006, a cumparat, in numele firmei Vital Berry Marketing Rom, aproape sapte hectare in Beriu, iar in toamna aceluiasi an a plantat primii arbusti de afine. Un an mai tarziu, a mai achizitionat 15 hectare de teren, tot in jurul Orastiei.

Mai mult >>

 

 


Cautare