Pentru populaţia din zonele rurale, dezvoltarea activitatilor turistice poate conduce la renuntarea la modul de viata existent in care saracia este la ea acasa in favoarea unor activitati si servicii eco turistice.
Aceasta reprezinta o situatie stralucita din Caraibe ce pune in valoare implicarea comunitatii locale. Hotelul este situat in cea mai saraca parte din Antigua, in apropierea a doua plaje frumoase. Din cauza initiativelor proprietarilor si a managerilor hotelului, ce au asigurat comunitatea locala de beneficiile turismului, nu este nevoie de chei la camerele turistilor. Clientii hotelului Curtain Bluff sunt liberi si in siguranta intr-un mediu ce este in plus si prietenos din cauza comunitatii sale locale. Conform spuselor managerului Rob Sherman “noi avem grija de sat si ei au grija de noi”. Hotelul are un grad de ocupare de 85% anual si este unul din cele mai de succes din Caraibe.
Curtain Bluff finanteaza studiile in strainatate a 5 copii bastinasi din fondurile alocate satului (la un cost de 100.000$). In fiecare an, trimite 15 dintre angajatii in functii superioare peste hotare pentru cursuri de perfectionare. Angajatii sunt bine platiti si, in mod exceptional, beneficiaza de un fond de pensionare. Schimbarea conducerii se face rar (multi sunt acolo de 30 de ani) si 75% din afaceri se repeta. Curtain Bluff incurajeaza si comunitatea locala sa preia activitati pentru salvarea si infrumusetarea mediului. Tinerii sunt incurajati si rasplatiti pentru fiecare copac pe care il plantează. Hotelul foloseşte fonduri pentru a le oferi tinerilor din sat sansa de a se antrena pentru tenis de camp - multi au devenit antrenori la hotel si astfel comunitatea furnizeaza principalele “talente” ale insulei in acest domeniu. Acest exemplu din Caraibe aduce o alta lumina in intelegerea dezvoltarii de durata. Aici nu este vorba doar de responsabilitatea guvernului sau a noilor turisti, de parcuri nationale sau de parcuri de animale. Este vorba si despre populatia locala si legaturile dintre aceasta si sectorul privat.