Bisericile de lemn din nordul Olteniei sunt in pericol

Bisericile de lemn din nordul Olteniei figureaza printre siturile culturale europene cele mai amenintate.

Organizatia europeana Europa Nostra si European Investment Bank Institute (EIB-I) au anuntat, cele sapte situri culturale europene, cele mai amenintate, cu ocazia European Heritage Congress, organizat la Viena, Austria.

Aceste bijuterii ale mostenirii culturale europene sunt in pericol, unele din cauza lipsei de reurse, altele din cauza neglijarii sau planificarii neadecvate. Este nevoie de actiuni urgente, sustine Europa Nostra, care arata ca misiuni de salvare vor fi organizate in timpul verii, cu scopul de a avea planuri de actiune pana la sfarsitul anului. "Aceasta lista este o unealta importanta pentru a sti mai multe despre mostenirea culturala amenintata din Europa. Pe langa aceste sapte monumente si situri sunt nenumarate comori in pericol pe tot continentul", spune Denis de Kergorlay, presedinte executiv al Europa Nostra.

Nominalizarile pentru lista celor 7 monumente cele mai amenintate din Europa au fost facute de organizatii ale societatii civile din intreaga Europa. Acestea sunt:

  • Teatrul Bourla din Antwerp, Belgia, care mai pastreaza masinaria de scena;

  • Cartierele Dolcho si Apozari din Kastoria, Grecia, unde se afla biserici medievale de secol IX si XV si 370 de cladiri de patrimoniu;

  • Citadela Alessandria, din Italia, cea mai importanta fortareata hexagonala din Europa;

  • Cele doua turnuri din Palatul national Mafra, Portugalia, cu 120 de clopote turnate din bronz, de secol XVIII;

  • Casele colorate din Cerniahovsk, Rusia, singurul exemplu care se mai pastreaza din activitatea timpurie a renumitului arhitect german Hans Scharoun;

  • Sinagoga din Subotica, Serbia, unul din cele mai bune exemple de arhitectura religioasa Art Nouveau.

  • Bisericile de lemn din Transilvania si nordul Olteniei, construite de comunitati mici, cu lemn din bogatele paduri romanesti, in secolele XVIII-XIX, sunt structuri simple, dominate de acoperisuri inalte. Interiorul este acoperit de picturi pe lemn sau zidarie.

In pofida importantei lor istorice, sociale si culturale, numeroase biserici au fost abandonate in ultimele decenii si sunt in stare avansata de degradare. Comunitatile locale au facut eforturi de reabilitare si repunere in uz a cladirilor religioase, insa au nevoie de sprijin la nivel national si european. Restaurarea acestor monumente ar conduce la reinvierea vechilor mestesuguri si tehnici de constructie, sustine Europa Nostra.

 

 


Cautare