Tocan de oaie tradiţional

Tocana (tocanul) de oaie de la Stâna Ştefanu de pe Transalpina a primit atestatul de produs tradiţional din partea Ministerului Agriculturii.

Mâncarea este preparată de Băbu Maria, proprietara stânei, care spune că timp de doi ani a facut demersuri pentru a primi acest atestat. Stâna a devenit cunoscută datorită acestui produs, iar certificatul primit de la Ministerul Agriculturii reprezintă certificarea calităţii produsului, spune femeia. Tocanul de oaie este o mâncare tradițională din carne de oaie, una dintre delicatesele preparate la stână din cele mai îndepărtate timpuri.

Se face din carne de oaie stearpă sau berbec, tăiată bucăți și fiartă în seul propriu, cu sare. „Se toacă grăsimea oii mărunt, după care se pune în ceaun. Apoi, se pune carnea de oaie tocată şi se toarnă o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, pentru a fi fragedă. Tocana e bună din oaia bătrână, întotdeauna. Se fierbe până dispare toată apa. Când ajunge la trei sferturi fiert, se pune sare, după cantitatea cărni. Nu se amestecă. Se lasă să-şi ia singur sarea. Se fierbe la foc domol cam o oră, o oră jumătate”, a spus băciţa Mărioara Băbu.

Mărioara Băbu, afost declarata in 2022, de autorităţi Tezaur Uman Viu. Diploma i-a fost înmânată într-o festivitate cu zeci de oameni, turiști sau apropiați ai băciței. De asemenea, la sugestia turistilor, stana a devenit Punct Gastronomic local.