14-20 iulie: Nedeia de la Polovraci, judetul Gorj

Intr-un loc pitoresc strajuit de Manastirea Polovraci si Cheile Oltetului, are loc una dintre cele mai vechi sarbatori ale Romaniei si cea mai mare din Oltenia.

Nedeea de Sfantul Ilie, recunoscut ca si cel mai pitoresc balci (targ ancestral), se desfasoara pe o perioada de 7 zile, la jumatatea lui iulie.

In fiecare an, sute de localnici din Gorj, Valcea, Dolj, Hunedoara dar si din regiuni mai indepartate, asista la Targul Nedeia din Localitatea Polovragi. Suprafata pe care se intinde balciul este de aproximativ 7 hectare.

Nedeia (nedělja – duminica, sarbatoare) este definit ca un vechi obicei pastoral, specific unei regiuni muntoase, de intalnire, petrecere si targ la date fixe legate de calendarul vietii pastorale.

Nedeia are legatura cu celebrarea unei sarbatori precrestine, dedicata zeului focului si al soarelui. Atestata documentar in anul 1373, nedeia pastoreasca a adoptat si alte functii, schimbul de produse, matrimoniale (are loc prima invitatie pentru fete la hora) si istorica, reunind romanii din spatiul carpatic

Targul dateaza inca din secolul al XVII-lea. Atunci era organizat un mic balci, unde negustorii isi aduceau marfa de vanzare: clopote, sei de piele, cuie de sindrila, hamuri, desagi, franghii, incaltaminte.

Pentru ciobanii din Gorj, Valcea, Alba si Sibiu era un prilej de intalnire pentru a face schimb de marfuri, dar si pentru a mai povesti despre traiul la munte si viata de cioban.

 

IMAGINI VIDEO >>

 


Cautare