Satul botoşănean Vorona, considerat una dintre cele mai frumoase aşezări rurale, a fost ales doi ani consecutivi „sat cultural al României“.
La 21 de kilometri de municipiul Botoşani. la capătul unui drum ce coteşte la dreapta din şoseaua Iaşiului, se întind codrii seculari. În mijlocul acestora, într-o mică depresiune, se află o aşezare veche de aproape 650 de ani. Poartă numele de Vorona şi gospodarii de aici se mândresc şi astăzi, spunând că strămoşii lor au fost oameni liberi şi au luptat în armatele lui Ştefan cel Mare.
Astăzi, urmaşii vechilor oşteni poartă blugi şi haine moderne, ară cu tractorul, taie lemne cu drujba şi le cară cu maşinile, merg la discotecă, la supermarketul din centrul satului sau navighează pe internet, inclusiv pe smarthpone-uri de ultimă generaţie. În ciuda invaziei tehnologiei a lumii moderne, în Vorona răzeşilor spiritul oamenilor a rămas acelaşi, la fel şi dragostea pentru tradiţiile seculare, spun intelectualii satului.
În momentul de faţă, satul botoşănean Vorona este considerată a patra aşezare rurală a României din punct de vedere cultural. Practic, Vorona are statut de sat cultural al României, alături de doar alte 22 de sate din ţară. De altfel, în Moldova mai sunt doar încă două sate cu această titulatură, Ciocăneşti din judeţul Suceava şi Miroslava din judeţul Iaşi. Titul de sat cultural a fost primit de Vorona în cadrul unui concurs naţional organizat de Asociaţia Celor Mai Frumoase Sate din România sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi a Delegaţiei Wallonie din Bruxelles.