Colinde internationale de Crăciun

Colindele au luat amploare după Reforma din secolul al XVI-lea, mai ales dupa ce au aparut primele carti de colinde, in care s-au adunat o mulțime de cântece clasice.

Sleigh Ride” a lui Leroy Anderson a fost compusă în 1948, iar versiunea instrumentală încântătoare a Pops Boston Orchestra a fost înregistrată anul următor pentru Decca. Versurile originale ale lui Mitchell Parish din 1950 pentru cântec nu menționau în mod special Crăciunul, dar cover-urile populare lansate de Carpenters, Walter Schumann și Air Supply cu siguranță o fac, așa că este un clasic ce se gasesete totdeauna in top.

Away In A Manger” a fost publicat pentru prima dată la sfârșitul secolului al XIX-lea și este considerat unul dintre cele mai populare imnuri englezești din toate timpurile. Compozitorul născut în Irlanda de Nord William J Kirkpatrick este în mod normal creditat drept compozitor, dar identitatea textierului este încă învăluită în mister.

The First Nowell” este un colind cu origini din Cornish. A fost publicat pentru prima dată în Colinde antice și moderne din 1823, dar versiunea clasică interpretată cu aplomb de Corul Băieților din Viena este renumitul aranjament atribuit compozitorului englez John Stainer, publicat pentru prima dată în Colindele vechi și noi din 1871.

Silent Night” a fost compusă de un tânăr preot austriac, părintele Joseph Mohr și organistul Franz Xaver Gruber. A fost cantat prima dată în biserica lor locală din Oberndorf, Austria, în Ajunul Crăciunului 1818. Versiunea atemporală a lui Bing Crosby din 1935 vanduta in 30 de milioane de exemplare, rămâne al treilea cel mai vândut single din toate timpurile.

O Little Town Of Bethlehem” una din cele mai frumoase colinde, pe versurile preotului episcopal din secolul al XIX-lea Philip Brooks, a fost inspirat de o vizită în Țara Sfântă. Organistul său din biserica din Philadelphia, Lewis Redner, a scris muzica pe care este setat „Forest Green” de Ralph Vaughan Williams.

In The Bleak Midwintereste bazat pe o poezie a poetei engleze din secolul al XIX-lea Christina Rossetti. „In The Bleak Midwinter” a fost pusa pe muzica pentru prima dată în 1906 de compozitorul The Planets Gustav Holst. Această poveste despre prima și a doua venire a lui Hristos este unul dintre cele mai emoționante imnuri din lume.

Ding Dong Merrily On High”. Corul King's College, Cambridge, care a fost fondat în secolul al XV-lea, este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute formații corale din lume, iar concertele lor festive au devenit celebre la nivel internațional. Unul dintre colindele in care excelează este „Ding Dong Merrily on High”, care a apărut ca o melodie de dans francez. Versurile, care includ emoționantul vers latin „Gloria, Hosanna in excelsis”, au fost scrise de compozitorul englez George Ratcliffe Woodward. Este un colind tradițional superb.

O Come All Ye Faithful”. Nu este clar cine a scris inițial imnul. Unii spun că John Francis Wade sau regele Ioan al IV-lea al Portugaliei. Alții nu sunt atât de siguri. Este un punct culminant al ceremoniei Nasterii Domnului in seara de Craciun.

 


Cautare