Piata Verde Cluj Napoca
Breasla Mestesugarilor din Transilvania, Grupul de initiativa  “Efectul Fluture” si Cosul Verde, primul magazin de produse ecologice din Cluj-Napoca, a amenajat Piata Verde, spatiul de promovare a traditiilor mestesugaresti autentice si produselor ecologice provenite din agricultura certificata.

 

Piata Verde a fost deschisa în perioada 18-20 mai, pe zona pietonala din fata Casei Matei, din central istoric al Clujului si a beneficiat de participarea micilor fermieri care cultiva produse ecologice si a mestesugarilor tradititionali din zona.

 

Piata Verde pune pret pe agricultura ecologica si arta culinara traditionala, pe turismul cultural ecologic, pe degustarea de produse pline de gust si prospetime, pe pasiunea pusa de mestesugar in munca sa, facilitand întalnirea dintre producator si cumparator, transmiterea de povesti, secretele retetelor si mestesugului.

 

Mestesugarii invitati realizeaza produse trationale precum impletituri din panusuri, nuiele sau lana, mici obiecte trebuincioase prin sculptarea lemnului, materiale textile precum inul si canepa punand astfel în valoare patrimoniul cultural al regiunii.

 

Piata Verde isi mai propune sa incurajeze un comportament si un stil de viata mai aproape de natura in randul publicului clujean, care sa descurajeze artificializarea vietii si mediului inconjurator sub toate aspectele sale: urbanizarea excesiva, pierderea legaturii cu mediul rural si cu micii producatori si mestesugari din regiune.

 

Piata Verde se angajeaza sa sprijine micii agricultori care practica o agricultura durabila. "In plus, atunci cand e posibil, sunt folosite soiuri si retete traditionale care includ procesarea în gospodarie”, a declarat Roxana Pencea, unul dintre organizatori.

 

Intalnirea intr-un cadru festiv si intr-o locatie ea insasi plina de poveste este vitala pentru ocrotirea patrimoniul cultural transilvan cu traditiile si mediul natural ce isi imprima puternic puternic originea asupra a tot ceea ce Piata Verde are de oferit clujenilor. In plus, Piata Verde recunoaste importanta produselor locale, aratand astfel, valoarea deplina a regiunii”, a aratat Attila Molnar, reprezentantul Breslei Mestesugarilor.


Cautare