Morcovi ecologici de Cenad, judetul TimisSingurii producatori certificati ce produc legume ecologice din partea de vest a judetului Timis locuiesc in comuna Cenad.

 

Stefan si Rita Nagy sunt singurii agricultori din zona care aprovizioneaza pietele din judet cu produse 100% naturale.

 

De doua ori pe luna, familia Nagy impacheteaza 50 de kilograme de morcovi bio si ii expediaza prin curierat rapid la Cluj-Napoca. "Familia respectiva urmeaza un tratament naturist si au nevoie de morcovi. Pana sa dea de mine, mi-au povestit ca mergeau o data pe luna la o piata in Budapesta si cumparau de acolo. Nu faceau morcovii cat transportul. Noi am incercat expedierea lor prin curierat rapid si merge. Asa procedam de cateva luni bune. Ei sunt multumiti ca primesc produsele de care au nevoie, noi ca vindem marfa. Sper, totusi, ca nu va mai trece mult timp pana cand tot mai multi romani vor dori sa consume produse naturale si ca se vor regasi in toate magazinele", a declarat Stefan Nagy.

 

Desi produce de un cincinal legume si zarzavaturi bio, familia Nagy nu se poate lauda cu o piata de desfacere inca. Totusi, nimeni din casa nu se gandeste sa abandoneze afacerea cu produse de gradina, pentru ca, cred sotii Nagy, aici e viitorul.

 

Stefan Nagy povesteste ca a ajuns sa fie agricultor "cu acte in regula" in urma cu 14 ani, dupa ani de zile lucrati in fabrica. S-a apucat de agricultura cu exemplul parintilor care orice plante au crescut au facut-o natural, cu ingrasaminte de la animalele din ograda. Chiar daca a procedat la fel si nu a pus niciodata chimicale pe pamantul cultivat, in 2006, Nagy a inteles ca pentru a face o afacere din activitatea de agricultor ii trebuie certificarea bio. "Simt ca si in Romania incepe sa se puna accentul tot mai mult pe mancarea cat mai naturala, de aceea am vazut perspectivele unei afaceri. Nu imi pare rau ca am facut acest pas", spune barbatul.

 

Sotia lui povesteste ca inginerul agronom care a inspectat ferma lor in vederea certificarii a petrecut o zi intreaga numarand si privind insectele care misunau pe camp si deasupra lui. "In felul acesta si-a facut o prima impresie ca pamantul nu a fost tratat chimic", conchide Rita Nagy.

 

 

Autor: Georgeta Popovici

 

Sursa: www.evz.ro

 

 

Date de contact producator:

  • Numele si prenumele: NAGY STEFAN
  • Adresa: CENAD; TIMIS; Nr.446
  • Telefon: 0256-374779;
  • Mobil: 0727-700894;

 


Cautare