Melci ecologici la export in Bixad, judetul Satu MareSatmareanul Mircea Hotca exporta melci in Franta si Italia.

 

Ferma sa se afla la 3 kilometri de orasul Negresti Oas spre Bixad, in judetul Satu Mare.

 

Anul acesta a trimis oferte de comercializare catre 87 de firme din strainatate. In prezent creste 6-7.000 de melci romanesti, din specia Pomacea, iar din primavara anului viitor intentioneaza sa isi completeze ferma cu melci din specia Helix Aspersa Muller.

 

Alte doua ferme de melci din Satu Mare s-au închis în ultimii ani. Mircea Hotca spune ca principalul motiv pentru care fermele au ajuns in faliment este ca fermierii nu au reusit sa tina in frau mortalitatea mare care se inregistreaza pe timpul verii la melci. Acestia inregistrau o mortalitate de pana la 70% datorita secetei si a unei insecte pe care nu au stiut sa o combata.

 

Melcii romanesti au mare cautare in perioada iarnii, cand pretul unui kilogram porneste de la 4 euro. Vara, kilogramul de melci se vinde cu 2-2,5 lei, deoarece se gasesc suficienti melci in natura.

 

Anul acesta este primul an in care tanarul fermier a exportat melci.

 

Ferma se intinde pe o suprafata de 17.000 de metri patrati, din care 6.000 de metri sunt populati. Hrana melcilor este compusa din varza, sfecla si rapita. A semanat varza, sfecla si rapita, iar cand nu o sa mai cultive pamantul, melcii se vor hrani cu plantele care vor creste in voie.

 

Ferma este bio asa ca melcii nu se hranesc cu furaje.

 

 

Sursa: www.adevarul.ro

 

 

 Cautare