Cooperativa ecologica taraneasca

Fara cooperative si alte forme de asociere similare, agricultura traditionala romaneasca va dispare in scurt timp.

Economiile agricole locale nu exista separate. Pentru aceasta trebuie incurajat parteneriatul dintre persoana si familie, familie si vecini, dintre vecini si comunitatea locala si regionala, intre regiuni si natiune, si intre natiune si comunitatea internationala. Se va milita consecvent pentru restaurarea increderii in principiile si actiunile cooperatiste. Daca nu se va face in acest mod, agricultura traditionala va pieri si, odata cu ea, satul romanesc.

Toti tarani care inca folosesc caii pentru a lucra campul si pentru a recolta si transporta productia agricola, ar putea conlucra in cooperative ecologice. Cu o pereche de cai se poate lucra intre 10 si 20 de hectare, pe durata unui an calendaristic. In vestul tarii, in perioada interbelica, o familie lucra in medie intre 7 si 14 hectare de teren cu utilaje trase de cai. Hrana pentru cai este de obicei cultivata in ferma, iar gunoiul de grajd este utilizat pentru a creste fertilitatea solul. In ansamblu, cresterea cailor in mediul rural are un efect pozitiv asupra mediului inconjurator. Se pot cultiva cereale, legume si fructe sanatoase intr-un sol sanatos.

In Romania exista 524 mii de cabaline pentru munca dintre care 463 cabaline de munca. Cele mai multe cabaline sunt in judetele: Iasi (28 mii); Valcea (26 mii); Suceava(20 mii); Dolj (19 mii); Olt, Botosani, Bacau, Galati, Buzau, etc. Albinele, producatoare de miere ecologica, au un rol important in polenizare florilor din culturile agricole, fiind la fel de importante pentru agricultura ecologica ca si cabalinele de munca. Un model pentru cooperativa ecologica taraneasca romaneasca poate fi Green Field Farms, o cooperativa crestina din SUA.

 

 


Cautare