Agricultura ecologica este intr-o continua extindere

Dezvoltarea agriculturii ecologice este sustinuta de cererile crescande ale consumatorilor deveniti tot mai constienti si interesati de asigurarea sanatatii prin consumul de produse bio.

Agricultura ecologica a cunoscut o crestere continua a suprafetelor in ultimul deceniu, atat pe plan mondial cat si la noi in tara, asociat cu diversificarea productiei ecologice si o organizare din ce in ce mai buna a sistemului ecologic. Agricultura ecologica se practica in mod organizat in peste 164 de tari, de catre 2 milioane de agricultori, care lucreaza o suprafata totala de 40 milioane ha. Piata ecologica a Uniunii Europene s-a extins in mod constant si acum are o valoare de aproximativ 30,7 miliarde de euro pe an. Desi terenurile agricole ecologice ale UE s-au extins de-a lungul anilor, acestea utilizeaza doar 7% din suprafata agricola totala. Diferenta dintre cerere si productie este acoperita de cresterea importurilor. Austria cu 21% din suprafata agricola, Suedia cu 18%, Italia, si Cehia cu 14 % detin cel mai mare procent de terenuri agricole ecologice din UE.

In România suprafaţa agricola ecologica este de peste 250 mii ha, ceea ce reprezinta 1,7% din total suprafata, iar numarul de operatori (producatori, procesatori, comerciati) inregistrati in agricultura ecologica este in jur de 8400. Agricultura ecologica reprezinta un sector de mare perspectiva pentru Romania, tara noastra beneficiind de conditii corespunzatoare pentru dezvoltarea acestui sistem de agricultura, precum solul fertil si nivelul redus de poluare a spatiului natural. Sistemele de productie ecologica se bazeaza pe reguli si principii de productie stricte si vizeaza obtinerea de produse ecologice intr-un mod durabil din punct de vedere ecologic, social si economic. Acest sistem trebuie considerat ca parte integranta a strategiilor de dezvoltare rurala durabila si ca o alternativa viabila la agricultura conventionala.

 

 


Cautare