Cura si delicii la Sangeorz-Bai

Sangeorz-Bai este o statiune situata la poalele muntilor Rodnei, judetul Bistrita-Nasaud, cu apreciate ape minerale si delicioase bucate culinara.

Factorii de cura la Sangeorz Bai, sunt apele minerale bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, magneziene, garbogazoase, namolul mineral si bioclimatul sedativ de crutare. Avand o zona linistita in mijlocul naturii, cu peisaje frumoase, Sangeorz-Bai a atras numerosi scriitori romani, precum: Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Ioan Slavici, Nicolae Iorga, Alexandru Odobescu si altii. 

In zona statiunii exista numeroase obiective turistice culturale si naturale. Poti opta intre Casa Memoriala Liviu Rebreanu sau George Cosbuc si intre Cascada Cheilor sau Lacul Lala din Parcul National Muntii Rodnei. Orasul Sangeorz apare prima data, ca fiind un loc unde apele minerale vindeca, in anul 1770 pe harta Imperiului Austriac. In anul 1876 statiunea a primit denumirea de "Hebe" care sugereaza proprietatile apelor minerale pastrate pana in ziua de azi, acelea de vindecare si revitalizare a mintii si a corpului.

Hotelul Hebe (900 locuri) dispune de sectii de balneofizioterapie (hidroterapie, termoterapie si electroterapie). Exista proceduri cu parafina si namol mineral pentru impachetari. De asemenea, exista sali de gimnastica medicala. Cei care servesc masa la Sangiorz Bai pot savura arome pe paine, cu tuica bistriteana si diverse preparate precum "supa de salata cu balmos" de la restaurantul Mega Park.

Retele traditionale din zona sunt apreciate de turisti. Doua retete locale au fost prezentate de Catalina Niculai si Ioan Larionesi, din Sangeorz-Bai la emisiunea concurs „Chefi la Cutite”. Ciolanul afumat cu “curechi” (varza acra) si painea framantata cu borhot (apa minerala) i-a cucerit iremediabil pe chefi, fiind apreciate cu calificativul maxim la fel ca si reteta de “momite si gat de vitel cu ciuperci si mamaliga”.

 

 


Cautare