Produsele ecologice de la Ardan, cautate in toata tara


Primii din judetul Bistrita-Nasaud care au intrat pe piata ecologica sunt taranii din Ardan care ne promit, prin intermediul reprezentantului lor, Petru Catinean, ca vor deschide pana in toamna un magazin la Bistrita.

Despre producatorii din Ardan se poate spune ca ei sunt pionierii agriculturii ecologice. Au trecut de perioada de conversie si vor intra efectiv in agricultura ecologică. Au deja comenzi pentru a livra laptele ecologic la o fabrica de lactate din Ibanesti si la Dorna Lactate. Pretul de achizitie va fi mai mare cu 20%.

La ora actuala producatorii bio din Ardan trec printr-o criză din cauza faptului ca in Planul Natioanl de Dezvoltare Rurala (PNDR) nu sunt cuprinse masuri pentru agricultura ecologica. Acum au primit foarte putin, 213 euro de gospodarie. In noul PNDR, 30% din fonduri sunt alocate numai pentru agricultura ecologica si europenii sunt interesati. Asociatia Bio Romania din care fac parte producatorii di Ardan a avut o intalnire cu Ministerul Agriculturii, dar dupa cum vede domnul Catinean, Romania nu este interesata de agricultura ecologica.

Grupul de producatori de la Ardan are 262 de membri. Livreaza in prima faza lapte ecologic, apoi miei daca vor semna un contract si fructe ecologice. Exista o cerere mare pentru fructele ecologice inclusiv de la Selgros pentru 1200 de tone de mere.

Daca nu exista interes national pentru sprijinirea agriculturii ecologice este posibil ca din 3600 de operatori in judetul Bistrita-Nasaud sa mai ramana putini peste 200 de operatori. Acest judet, ca numar de operatori in agricultura ecologica este pe locul doi dupa judetul Suceava.

Chiar daca este greu, producatorii bio din Ardan vor merge pe acest drum pentru ca vor veni vremuri si mai bune. Romanii sunt deja receptivi si exista comenzi de la magazine din tara. Sunt o multime de magazine in Bucuresti si in orase mari care comercializeaza numai produse ecologice. La Bistrita se lucreaza la o fabrica care va procesa numai lapte ecologic. Asociatia intentioneaza sa deschida un magazin si cu alte produse ecologice pana in toamna. Este in curs de infiintare o cooperativa judeteana, Bio Bistrita, care va comercializa produsele ecologice din tot judetul. Va prelua de la celelalte cooperative infiintate marfurile si atunci vor fi mai multe produse ecologice procesate.

Cristiana Sabau - timponline.ro

 


Cautare