Catina ecologica in Lechinta, judetul Bistrita Nasaud


Comuna Lechinta, judetul Bistrita Nasaud, se transforma in ultimii ani dintr-o regiune viticola de nivel national intr-una de cultura a catinei.

Aici se gasesc singurele trei plantaţii de catina ecologica din intreg judetul, iar unul dintre investitori, face munca de pionierat in cultura acestei plante. Simion Pasca cultiva catina ecologica pe cinci hectare, iar colegul sau Ioan Trifu pe alte cinci in imediata vecinatate. Societatea comercialaă, SC Sicran are inca 6 hectare de catina ecologica in aceeasi comuna. Cu totii primesc subventii de la Agentia de Plati in Agricultura pentru culturile ecologice, insa valoarea acestora este o parte redusa din valoarea investitiei.

Cultivatorii recunosc ca initial catina este o cultura in care trebuie investiti bani, insa durabilitatea acesteia de 35 de ani plus lucrarile de intretinere sumare fac din ea o cultură profitabila.

Colonel in rezerva, Pasca s-a apucat de cultura catinei cam de 10 ani: M-a fascinat un reportaj TV de la Viata satului si am luat toata treaba in serios”, povesteste cultivatorul. A citit intre timp sute de carti de specialitate, a fondat o Asociatie nationala a cultivatorilor de catina si a devenit consultant pentru alti întreprinzatori din tara: „Am purtat corespondenta cu cel putin 500 de oameni interesati de acest domeniu. Unii au venit sa vada cu ochii lor cultura”, explica intreprinzatorul.

Firma Catinaplant, pe care o conduce Pasca Simion cauta asociati pentru achizitionarea de utilaje/instalatii necesare la recoltarea si procesarea primara a fructelor de catina.

Adresa Catinaplant SRL: str. Garii, nr. 30, sc. B, AP 83

Localitate: Bistrita

Judet: Bistrita Nasaud

Telefon: 0744995788

Telefon mobil: 0744995788

 

 


Cautare