Cigányka se prepara de obicei la pomana porcului, fiind considerata o mancare traditionala in judetul Bekes, Ungaria.
Ingrediente: 500 g slanina, 1,2 kg ficat de porc, 1,7 kg carne pentru carnati, 100 g ceapa alba.
Macinam slanina, ficatul, ceapa, adaugam carnea pentru carnati si condimentele, dupa care le amestecam bine. Formam chiftele pe care le prajim incet in untura sau ulei. Se pot servi calde sau reci cu cartofi zdrobiti, cu usturoi sau cu paine. Daca sunt reci se pot felia mai usor. Mai putem pune un ou si putin orez fiert, formand chiftele mai late.
Produsul se gaseste printre mancarurile traditionale ce sunt oferite consumatorilor in piete, targuri sau terasele din Ungaria. Produsul Cigányka, era in secolul al 19-lea, cea mai specifica specialitate a pomanei porcului in Csaba. Boierii din localitate nu mancau ficat si il dadeau tiganilor. Mai tarziu si-au dat seama ca puteau face o mancare speciala combinand ficatul cu carnea de carnat si slanina.