Vaideeni, centrul etnografic

Comuna Vaideeni situata in nord-vestul judetului Valcea, la poalele muntilor Capatanii. s-a format din contopirea populatiei bastinase cu familiile de oieri veniti de peste munte, din Ardeal. 

Rezultatul acestei convietuiri este un amestec de traditie locala peste care si-a pus puternic amprenta graiul, portul si traditia pastorala din zona Marginimii Sibiului. Vaideeni este un important centru etnofolcloric, legat de transhumanta si obiceiuri pastorale. Este renumit pentru prelucrarea artistica a pieilor, lanii si confectionarea de instrumente muzicale, port popular ciobanesc cu influente din zona Marginimii Sibiului. Arhitectura traditionala este reprezentat: de case vechi cu pridvor, specifice zonei etnografice “Oltenia de sub Munte” si case cu ocol, specifice Marginimii Sibiului.

Costumele populare, fie in doua culori, fie alb si negru sunt asemanatoare zonei Marginimea Sibiului. In Vaideeni exista o traditie mestesugareasca reprezentat de cusaturi si tesaturi artistice (saculeti, disagi), confectionare de instrumente muzicale – fluiere, prelucrarea artistica a lemnului – obiecte de uz gospodaresc, lazi, cosuri, furci de tors lana s.a., prelucrarea artistica a pieilor (tabacarie) si confectionarea de cojoace, prelucrarea lanii – obiecte de imbracaminte, paturi. In Centrul etnografic Vaideeni, gasim instalatii de tehnica populara: darac, pive, mori de apa, joagare actionate hidraulic. Sa nu uitam manifestari etnofolclorice din zona, respectiv: Festivalul folcloric al pastorilor din Carpati Invartita dorului” – care are loc anual, in a treia saptamana din luna iunie.

 


Cautare