Folosirea algelor marine in gradina de legume

In gradina de legume, algele marine, reprezinta un foarte bun ingrasamant si insecto-fungicid.

Pentru legume, algele marine reprezinta o explozie de minerale. Este adevarat, au mai putin azot si fosfor, dar imbunatatesc solul. Algele contin 60 de oligoelemente, hormoni de crestere si substante nutritive, precum si fungice ce previn bolile. De asemenea deficitul in azot va fi corectat prin adaugarea de alge marine, care echilibreaza mediul de sol si ajuta bacteriile fixatoare de azot. Algele marine descurajeaza daunatori, care nu se aproprie de solurile si legumele tratate cu ele.

Pentru a fi utilizate, algele nu se vor spala deoarece nisipul si sarea de mare contin elemente benefice plantelor. Algele se pot folosi si in stare uscata. Astfel, se poate presara in jurul legumelor, o mana de alge uscate, sau la pregatit teren, amestecate cu pamantul din gradina. Adaugand alge in compost, acestea actioneaza ca un activator, accelerand procesele de descompunere si maturare.

Multi cultivatori pun in rigole un strat gros de alge la plantarea cartofilor, sau pun cateva firisoare de alge marine in gropile de plantat tomate, sparanghel, rubarabar, ca ingrasamant natural. Algele se utilizeaza si sub forma de ceai vegetal. Se pune o mana de alge in apa de ploaie si se lasa 3 saptamani la macerat intr-o galeata acoperita cu un capac. Daca maceratul este prea inchis la culoare se dilueaza, si se aplica foliar, ca ingrasamant dar si ca inhibator al daunatorilor, virusilor sau al manelor.

Legumicultorii din Vietnam, practica un model de agricultura traditional bazat pe folosirea algelor marine dar si a plantele de apa dulce aflate in stare avansata de descompunere. La scolile de gatit, de aici, turistii straini, invata tehnici taranesti de pregatit teren, fertilizat si plantat legume.

 


Cautare