Apicultura ecologica

 Romania are un potential apicol de 3 ori mai mare decat este el la ora actuala.

Evolutia sectorului apicol ecologic in Romania a cunoscut un trend ascendent in ultimii ani, inregistrandu-se un numar din ce in ce mai mare de apicultori certificati ecologici, datorita cresterii cererii de produse ecologice pe piata Uniunii Europene, ca urmare a cresterii increderii consumatorilor in produsele certificate ecologic

Albinele contribuie la protectia mediului si la cresterea productiei agroforestiere. In apicultura ecologica de mare importanta sunt tratamentele aplicate stupilor. La fel de importanta este si calitatea mediului inconjurator al fermei ecologice de crestere a albinelor. Importante sunt si conditiile de extractie, prelucrare si depozitare a produselor apicole.  Perioada de conversie pentru a transforma ferma conventionala in ferma ecologica de crestere a albinelor este de maxim 1 an, daca familia de albine a fost cumparata din stupine conventionale. Pe durata de conversie ceara pentru noile rame trebuie sa provina de la ferme de productie ecologica.  Rasele de albine crescute in fermele ecologice trebuie sa fie rezistente la boli, sa aibe vitalitate si capacitatea de adaptare la conditiilor locale. Se prefera utilizarea raselor europene de Apis melifera si a ecotipurilor lor locale.

 

Stupii trebuie sa se constituie prin divizarea familiilor sau prin achizitionarea de roiuri sau stupi de la ferme autorizate. Nu se aplica perioade de conversie pentru stupii care provin din ferme ecologice. Amplasarea stupilor trebuie sa garanteze ca albinele dispun de surse naturale suficiente de nectar, de secretii dulci, de polen si de acces la apa. La amplasarea stupilor trebuie sa se prevad ca pe raza de 3 km sursele naturale de nectar, polen, etc. sunt asigurate de la culturi obtinute prin metode ecologice sau din flora spontana. Stupii trebuie sa se mentina la o distanta suficienta fata de toate sursele de productie neagricole care pot produce poluare. Alimentatia albinelor se bazeaza pe rezerve de polen si miere obtinute in sistem ecologic pentru a supravietui in timpul iernii. Alimentatia artificiala a albinelor cu miere ecologica este permisa pe perioada situata intre ultima recolta de miere si cu 15 zile inainte de inceputul recoltarii mierii din anul urmator.

 Prevenirea bolilor in fermele ecologice de crestere a albinelor se bazeaza pe urmatoarele practici:

  • inoirea regulata a matcilor;
  • controlul sistematic al stupilor pentru a detecta orice forma de boala;
  • controlul puietului mascul din familiile de albine;
  • dezinfectarea materialelor si echipamentelor la intervale regulate;
  • distrugerea materialelor si a surselor de contaminare;
  • reinnoirea regulata a cerii de albine;
  • constituirea de rezerve suficinte de miere si polen pentru hranirea albinelor;
  • este interzisa utilizarea medicamentelor veterinare alopatice chimice de sinteza, in tratamentele preventive;
  • prin derogare se pot utiliza in combaterea bolilor si daunatorilor: acidul formic, acidul lactic, acidul acetic, acidul oxalic, mentolul, timolul, eucaliptolul sau canforul in cazul de infestare cu Varroa jacobsoni.

 

 


Cautare