Mica gospodarie de munte se preteaza la cresterea vacilor in sistem extensiv, recomandabil in conditii de crestere cat mai apropiate de cele naturale.
In gospodaria individuala, cresterea vacilor este o activitate necesara atat pentru rentabilizarea fermei, cat si ca veriga in activitatea fermei, la inchiderea ciclurilor. Vaca este animalul care corespunde cel mai bine situatiei propuse mai sus. Ea asigura o buna valorificare a resurselor naturale si gospodaresti, iar gunoiul rezultat de la vaca poate fi folosit in gospodarirea pamantului un timp indelungat. Fie ca se produce lapte, fie ca se produce carne, ambele produse se bucura de cautare pe piată, mai ales daca-s de calitate.
In cazul alegerii unui sistem in stabulatie libera, cu asternut permanent, investitia initiala va fi mai redusa si nici nu va influenta negativ sanatatea animalelor. Toate incercarile in acest sens s-au bucurat de un real succes. Pentru a obtine un produs de calitate, o importanta deosebita o au furajele, care trebuie sa fie din belsug si bine echilibrate din punct de vedere al continutului proteic. In cazul In care principala modalitate de furajare este pasunatul, atunci din ratiile zilnice de iarna nu trebuie sa lipseasca fanul, silozul de buna calitate, iar in completare – radacinoase, frunzoase, seminte, flori, fructe si plante aromatice si medicinale, in vederea obtinerii unui produs gustos si echilibrat.
Pentru cresterea productiei este indicat ca animalul sa aiba apa si sare in cantitati suficiente si pasuni potrivite, inclusiv cele alpine. O priveliste rara in Elvetia, este o ascensiune alpina facuta de vaci, in sensul clasic al cuvantului. In fiecare an la sfarsitul lunii iunie asistam in zona Frutigen / Adelboden, Elvetia, la ascensiune alpina a 500 de vaci, a unui zid stancos inalt de 600 de m. Aceasta escaladare are valoare unei excursii de week-end. Data exacta este stabilita in fiecare an, cu doua saptamani inainte de a avea loc urcarea respectiva.