Sisteme de irigatii eficiente in agricultura ecologica

22.03.2017. In regiunile cu un deficit de apa, este necesar inainte de a infiinta fermele ecologice sa gasim solutii adecvate de udare a plantelor.

Pentru aceasta trebuie sa verificam statutul juridic a fantanilor si surselor de apa. Apoi trebuie sa utilizam sisteme eficiente de irigatii, sa masuram consumul de apa si sa demonstram ca vom avea apa necesara pentru plante in toata perioada de vegetatie.

Fermele ecologice au, de asemenea, nevoie sa gaseasca solutii de colectare si de utilizare a apei de ploaie. Inainte de prima certificare a culturilor ecologice se va elabora un plan de gestionare a apei, in functie de regiune, de dimensiunea fermei si de numarul de ferme care utilizeaza resursele comune de apa.

Aceste masuri s-au aplicat de exemplu pentru certificarea serelor ecologice din Almeria, Spania si din alte regiuni mediteraneene. In Almeria tema utilizarii durabile a apei de irigat a fost o mare provocare care nu a putut fi realizata de la o zi la alta, ci a fost nevoie de un proces lung de imbunatatire continua. Standardele de irigare, de aici, au fost concepute pentru a se asigura ca aceste provocari sunt indeplinite.

 


Cautare