Dezvoltarea turismului rural, solutie pentru dezvoltarea satelor vrancene, se bazeaza pe circuite care puna in valoare specificul Vrancei.
Vrancea este cea mai importanta zona viticola a tarii, cu crame traditionale integrate in circuite turistice alaturi de muzee ale vinului. Din circuitele turistice nu lipseasc obiectivele religioase de patrimoniu (manastiri si biserici), care beneficiaza de cai de acces moderne. Alaturi de obiectivele religioase, o atentie deosebita in dezvoltarea turismului rural vrancean se acorda promovarii festivalurilor traditionale din Vrancea si a muzeelor etnografice.
Un alt avantaj exploatat, este valorificarea mestesugurilor traditionale vii din zonele Nereju, Spulber-Nistoresti, Valea Rimnicului-Vintileasca, Vidra, Soveja. Turismului balneoclimateric este in faza de regenerare si reintinerire. In statiunea Soveja, dar si in zonele Vizantea, Vintileasca, Jitia, Lepsa, se vor moderniza bazele de tratament si se vor dezvolta retelele de captare a izvoarelor minerale si saline.