Masivul Calimani este cel mai mare crater vulcanic stins din tara cu un diametru de circa 10 km.
Aici intalnim elemente deosebite de peisaj precum formatiunile stancoase 12 Apostoli, Pietrele Rosii, Tihu. Rezervația geologica 12 apostoli are o suprafata de 200 ha si reprezinta un complex de roci eruptive cu figuri zoomorfe si antropomorfe, unice prin frumusetea si forma lor, formate prin eroziunea agregatelor vulcanice.
Dintre acestea se remarca figura misterioasa a Mosului ce prezinta trei fatete distincte, toate cu chip uman. Peisajul de poveste e strajuit de forme ciudate precum Moaul, Mareaalul, Godzila, Guaterul, Ramses, Dragonii, etc.
Rezervatia Naturala Iezerul din Calimani, la poalele Varfului Rachitis are o suprafată de 322 ha, si reprezinta Lacul Iezerul Calimanilor si o zona montana cu scop de protectie pentru mai multe specii floristice, printre care zambru (Pinus cembra), jneapan (Pinus mugo) sau smardar (Rhododendron kotschyi).
La aproximativ 500 m de la confluenta cu paraul Tihu, se afla o cascada cu o cadere de aproximativ 8 m, reprezentand un punct de atractie deosebit. La fel si cascada Bauca.
O creasta cu relief alpin total deosebita in comparatie cu restul lantului vulcanic, reprezinta partea cea mai inalta si spectaculoasa a Calimanului, respectiv varful Pietrosul de 2100 m si Negoiu Unguresc de 2081 m.