Podgoria Moldova Noua, trecut si prezent

Factorul natural caracteristic al Podgoriei Moldova Noua este zona colinara a Banatului, dealurile putin inalte ale muntilor Dognecei. Aici sunt soluri scheletice, bogate in fier si microelemente.

Plantatiile viticole beneficiază de expozitie sudica, sud-vestica sau sud-estica, majoritatea plantatiilor fiind situate pe platouri. Cantitatea de pigmenti antocianici acumulati în struguri si sporul de zahar este mai mare pe platou.

Vinurile obtinute pe solurile scheletice, feruginoase, au o culoare rosie stralucitoare si sunt foarte extractive.

Soiuri de vin cultivate:

Vinuri albe: Chardonnay, Feteasca alba, Feteasca regala, Majarca, Riesling italian, Sauvignon

Vinuri rosii: Burgund mare, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot noir

Vinuri aromate: Muscat Ottonel

Struguri de masa: Muscat Adda, Muscat Hamburg, Silvania, Victoria

Vinurilor cu denumirea de origine controlata “BANAT, din judetul Caras Severin poarta si subdenumirea “MOLDOVA NOUA” (localitatile componente Moldova Noua, Moldova Veche, Macesti; Com. Pojejena satele Pojejena, Radima, Belobresca; Com. Socol satele Socol, Campia, Zlatita.)

Podgoria Moldova Noua, inainte de 1990 era foarte cunoscuta in tara. A fost infiintata in urma cu mai bine de 70 de ani de Uzinele si Domeniile Resita, si preluata de Vinalcool Oravita. Vita de vie de pe cele peste 260 de ha de teren a produs vinuri de masa superioare, albe si rosii, deosebit de apreciate. Pivnita moderna, cladita din beton, in deal, avea o capacitate de 5000 Hl.

Urmele plantatiei cu vita de vie nu au disparut in prezent, existand inca aproximativ 10 ha, neintretinute. Dealurile din zona Moldova Noua, care erau odata pline cu parcele de vita de vie, acum sunt terenuri virane folosite ca pasuni.

Obiective turistice din zona Moldova noua sunt: grota haiduceasca în peisaj montan; insula Ostrovul Decebal in mijlocul Dunarii; stanca Babakay; pestera Gaura cu Musca; Clisura Dunarii cu abrupturi calcaroase; rezervatia mixta "Valea Mare"; Grota lui Filip si Grota turceasca (satul Garni); Parcul National Portile de Fier; lantul de cascade de pe raul Moldavita cu inaltimi cuprinse intre 10-30 m.

 


Cautare