Traditii de Florii

Traditia spune ca inainte de Florii se strang brate intregi de ramuri inmugurite de salcie si se duc la biserica, pentru a fi sfintite de preot.

Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost întampinat Iisus, atunci cand a intrat in Ierusalim. Crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita si le pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.

Pentru ca aceasta este perioada in care pomii prind putere pentru a rodi, nu trebuie sa plantezi pomi inainte de Florii.

 

Femeile gatesc placinte, pe care le dau de pomana saracilor, la fel ca mama lui Lazar, din vremea lui Iisus. Este o zi in care se da de pomana mancare, in general.

Si mortii trebuie cinstiti in aceasta zi, în multe zone existand obiceiul curatarii mormintelor, al stropirii lor cu apa sfintita si al impodobirii lor cu aceleasi crengute sfintite de salcie.

Femeile trebuie sa aeriseasca lucrurile din casa prin scoaterea lor afara, in bătaia soarelui. De asemenea, fetele care vor sa se marite anul in curs sunt sfatuite sa isi scoata zestrea afara, pentru chemarea ursitului.

 

 


Cautare