Ungaria obligata s-a acorde scutire de 50% din acciza pentru palinca

Comisia Europeana a decis sa deschida un proces impotriva Ungariei la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Budapesta nu s-a conformat unei cereri a CE privind renuntarea la scutirea de accize pentru bauturile distilate din fructe, palinca, produse de populatie pentru consum propriu.

Ungaria scuteste integral de la plata accizelor palinca produsa pentru consum propriu in limita a 50 de litri pe an. CE a transmis Ungariei o opinie motivata, in iunie 2012, referitor la incompatibilitatea cu reglementarile UE, insa autoritatile de la Budapesta nu au retras masurile contestate, motiv pentru care Comisia a decis sa recurga la ultimul pas din procedura de infringement si anumei inaintarea cazului catre Curtea Europeana de Justitie, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Accizele pentru alcool sunt reglementate la nivelul UE pentru a evita perturbari ale concurentei pe piata interna, noteaza Comisia. Astfel, Ungaria poate acorda o scutire de numai 50% din acciza normala pentru palinca produsa pntru consum propriu, in limita a 50 de litri anual.

 


Cautare