Bauturile fermentate linistit au acciza redusa

Guvernul a redus acciza la BFL-uri de la 100 la 25 de euro la suta de litri. Mai mult, se intentioneaza eliminarea accizelor la bauturile care imita vinul.

Aceste băuturi nu sunt accizate in UE, iar noi trebuie sa respectam niste reguli. Cei de la Ministerul Finantelor nu mai au loc de intors”, a declarat Nini Sapunaru, seful comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, care anunta modificarea Codului Fiscal în acest sens

Ani de zile viticultorii au cerut accizarea acestor produse foarte ieftine, doar cu denumire de vin, acuzand ca le faceau concurenta neloiala, intruct erau vandute cu denumiri si etichete care infatieau struguri, butuci de vie sau crami viticole.

Potrivit Codului Fiscal in varianta actuala, bauturile fermentate linistite au o concentratie alcoolica ce depaseste 1,2% in volum, dar nu depaseste 10% în volum sau au o concentraţie alcoolica ce depasteste 10% in volum, dar mai putin de 15% în volum si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in întregime din fermentare. Aceste bauturi au aparut ca un proces normal de diversificare a ofertei (..) si sunt obtinute prin fermentarea acoolica a diferitelor tipuri de produse agricole: fructe, cereale, alte plante. Sunt binecunoescute: cidrul, vinurile de pere si din alte fructe, precum si bauturile obtinute din diferite materii prime agricole care contin amidon sau zaharuri (miere, zahar, melasa)'' sustin, intr-un memoriu, producatorii de ''bauturi fermentate linistit” care a fost depus cu ceva vreme in urma la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputatilor.
 


Cautare