Frigiderele comunitare

Frigiderele comunitare au apărut pentru prima dată în urmă cu un deceniu în câteva locuri izolate de pe glob, apoi s-au răspândit în Statele Unite imediat după ce a început pandemia în 2020.

Dan Zauderer și socrii săi mâncaseră o mulțime de pizza într-o seară de la începutul lunii octombrie și mai aveau șapte felii. El și logodnica lui au împachetat feliile în folie de plastic, au pus etichete pe ele cu data și le-au dus la mai puțin de un bloc distanta, până la un frigider stradal. Acel frigider este unul dintre multele „frigidere comunitare” din toată țara, pe care voluntarii le aprovizionează cu mâncare gratuită si mese pregătite, resturi de mancare ramasa etichetate. Zauderer a ajutat la înființarea unei rețele în New York City în timpul pandemiei, ca o modalitate de a reduce risipa și de a lupta împotriva foametei. El a amplasat primul frigider în Bronx în septembrie 2020. Acela, Mott Haven Fridge, a fost extrem de popular și l-a motivat pe Zauderer să se extindă. De atunci, a ajutat la conectarea a încă șapte frigidere în Bronx și Manhattan, inclusiv cel în care și-a lăsat pizza rămasă.

Frigiderele reprezintă, de asemenea, o soluție simplă la schimbările climatice. În fiecare an, zeci de miliarde de kilograme de alimente, mai mult de o treime din ceea ce se produce în SUA, sunt aruncate în coșurile de gunoi Majoritatea acestor resturi ajung în gropile de gunoi, unde se descompun și eliberează metan, un gaz puternic care captează căldura. Cantitatea mare de deșeuri combinate a țării o face o sursă majoră de poluare a climei: deșeurile alimentare reprezintă până la 10% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Și mai multă mâncare este aruncată decât oricând. Dar frigiderele sunt deosebit de eficiente atunci când alte soluții sunt insuficiente.

Frigiderele oferă, de asemenea, un grad de anonimat pentru cei care au nevoie, care este greu de găsit la centrele de distribuție a alimentelor mai tradiționale. Oamenii nu trebuie să se înscrie sau să își dovedească eligibilitatea pentru a le folosi. „Întregul punct alimentar este accesat demn, anonim”, a spus Zauderer. „Nu suntem arbitrii cât să luăm.” De asemenea, in Chicago, un artist pe nume Eric Von Haynes a co-fondat o rețea de frigidere numită The Love Fridge. Astăzi, el ajută la supravegherea a peste 20 de frigidere de dragoste, fiecare decorat cu culori uimitoare și fraze precum „Mâncare gratuită pentru toți!” Potrivit lui Von Haynes, frigiderele sunt umplute, curățate și întreținute de sute de voluntari. El estimează că mii de kilograme de alimente trec prin frigidere în fiecare lună.

 


Cautare