Centrul rural de cultura

Comunitățile rurale ar beneficia considerabil daca ar avea propriile Centre Culturale Rural si Galerii de Artă Rurală.

În prezent, există putine locuri de întâlnire pentru activități și expoziții sociale, culturale și comunitare rurale interesate de arta, cultură și viață rurală. Centrul ar prezenta tot ce este mai bun in arta, arhitectura și designul rural contemporan și ar oferi încrederea și stima de sine în mediul rural într-un moment de schimbare radicală și incertitudine. Centrul ar fi un loc primitor unde grupurile culturale, sociale rurale și agricole s-ar putea întâlni cu grupuri urbane și ar putea lucra împreună pentru a împărtăși noi experiențe și idei. Centrul va servi drept loc pentru festivaluri de artă, evenimente de arta spectacolului, expoziții, conferințe, sesiuni de formare, new media și alte activități și funcții sociale rurale.

De asemenea, ar putea fi folosit ca un site din care să promoveze schimburile culturale urbane si rurale și parteneriatele creative, proiectele de economie rurală creativă și parteneriate pentru diversitate rurală. Centrul se va dezvolta si ca un sit arhitectural experimental, care să demonstreze gama enormă de tehnologii și materiale și abilități naturale disponibile comunităților și profesioniștilor implicați în proiectarea și construcția rurală durabilă. Centrul reprezinta un loc de desfășurare a expozițiilor de filme documentare rurale, video și fotografii, arhive si pune un accent pentru comunicații rurale, radiodifuziune comunitară și proiecte media. Un model demn de urmat este Centrului Cultural Rural Polinezian, unde descoperiți adevărata ospitalitate hawaiană. Oaspeții sunt intampinati cu sunete de ukulele, în timp ce dansatorii de hula prezintă dansurile traditionale. In final sunt serviti cu mâncăruri tradiționale hawaiene, cum ar fi Kalua Pork.

In condițiile în care de aceste centre culturale ar trebui să beneficieze peste 45% din locuitorii României, rolul pe care trebuie să îl îndeplinească aceste mici insule de cultură, de multe ori chiar singurele din spațiul rural, este esențial pentru infrastructura publică, dar și pentru evoluția națiunii. In tara noastra se raportează ca exista vreo 6.000 de camine culturale, dar în realitate lucrurile stau cu totul diferit, pentru că după programele de reabilitare, clădirile nu sunt cu adevărat exploatate corect și nici nu se mai finanțează cum ar fi normal, pentruca fonduri exista. Să nu uităm ca aceste camine culturale rurale au fost pentru prima dată inventate nu de catre comunisti ci de Fundația Culturală Regală în 1923.

Centrele culturale se situau, la inceput, în completarea unui triunghi natural între şcoală, biserică şi "sfatul" unor comunităţi, unde oamenii se adunau şi-şi mai discutau problemele sau împărtăşeau lucruri pentru a creşte tânăra generaţie, pentru că grija pentru copii e o constantă în mediul rural. Centrul Cultural „Dimitrie Gusti“ din comuna Șanț poartă numele celui care în 1936 a înființat Muzeul Satului din România si care, impreuna cu studentii sai au ajutat constitituirea caminelor culturale in perioada interbelica. Centrul Cultural din Sant este o clădire cu dotări de ultimă generație, construită din materiale care păstrează, în mare parte, specificul zonei: lemn și piatră si are mai multe destinatii: sală de evenimente, sală de spectacole, spații comerciale pentru ca producătorii locali sa-și valorifice produsele tradiționale, etc.

 


Cautare