Gospodaria agricola familiala de la Craiesti

Gospodaria agricola familiala ofera acele produse pe care tot mai multi romani doresc sa le cumpere.

Acest tip de gospodarie functioneaza oriunde exista o bucata de pamant, de pe care se obtin produse naturale, mai bune decat cele din magazine. Gospodaria are doua caracteristici remarcabile: membrii sai nu ies la pensie iar un lucrator in gospodaria taraneasca va lucra atata timp cat viata ii va permite, pentru hrana sa si a familiei sale. Catinean Dumitru, de profesie inginer agronom, a hotarat ca la pensie sa lucreze pamantul mostenit de la parinti, pe suprafata de 60 de arii, la Craiesti, judetul Mures.

Aici a creat un mic paradis de visini, ciresi de toate soiurile, prune bistritene si din soiul Prima, mere din soiul Jonathan extrem de productiv, struguri din soiurile Regent, Codreanca, Brumăriu de Cluj și Muscat de Poloskei. La roșii, s-a profilat pe soiurile Inimă de bou, Andrada și foarte multe soiuri locale clasice extrem de gustoase, iar la castraveți a cultivat din soiurile Cornichon și Flavia. Ceapa si ustoroiul este plantata pe o suprafață de 4 arii, alaturi de vinete si ardei de mai multe soiuri, inclusiv cei iuți. Cultiva pepeni si dovleci care pot sa ajunga la peste 50-60 de kilograme.

Are o suprafata semanata cu porumb KWS extrem de productiv si alta plantata cu cartofi. O parte din productie o doneaza la o casa de copii din Sângeru de Pădure și la o mănăstrire la Cașva. Are si un mic atelier de prelucrare a produselor proprii sub forma de vin, sucuri, bulion, gemuri si muraturi, precum si un cuptor de paine. Gospodaria agricola familiala a lui Catinea este o forma simplista de economie circulara, componenta de baza a dezvoltarii durabilitatii in care se rispiste mai putin, se stimuleaza inovatia si cresterea in asamblu.


 


Cautare