Economia circulară implică o schimbare radicală de perspectivă pentru a face față lipsei de resurse, impactului asupra mediului, crearea de valoare și ocuparea forței de muncă.
Generarea de deșeuri ca urmare a activității economice și a consumului generat în locuințe este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă planeta. În peisajul global al gestionării deșeurilor solide, se așteaptă ca lumea să genereze 3,4 miliarde de tone de deșeuri pe an până în 2050. Economia circulară ia în considerare procesele de producție și prezintă modul de reutilizare, reparare și reciclare a produselor, crescând astfel producția și consumul durabil. Astfel, pe lângă reducerea deșeurilor, economisește energie și ajută la evitarea daunelor ireversibile cauzate din punct de vedere climatic și al biodiversitatii, precum și în ceea ce privește poluarea aerului, a solului și a apei, datorită utilizării resurselor într-un ritm care depășește capacitatea Pământului de a le reînnoi.
Pentru a atenua posibilele consecințe asupra mediului, este necesar să se minimizeze generarea de deșeuri și să se încurajeze utilizarea produselor, materialelor și resurselor care vor rămâne în economie cât mai mult timp posibil. Acestea sunt bazele așa-numitei economii circulare care caută un nou model de producție și consum de bunuri și servicii asociate cu sustenabilitatea. Societatea în ansamblu poate și trebuie să ajute economia circulară să devină o realitate larg răspândită. Principalele avantaje ale aplicării economiei circulare în societate sunt: protejarea biodiversitatii prin reutilizarea produselor; reducerea emisiilor precum și gestioneaza deșeurilor; crearea valoarii la nivel de industrie regionala; reducerea dependenței de materii prime; generarea de noi locuri de muncă (Potrivit Organizației Internaționale a Muncii, 24 de milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create până în 2030 dacă sunt puse în aplicare politicile necesare pentru promovarea economiei circulare).