Catunele izolate montane sunt comunitati rurale dependente de padure, care încă se ghidează după vechile datini și transmit din tată în fiu știința lucrului în lemn.
Cetateni acestor mici comunitati rurale au locuit dintotdeauna aproape de pădure. Au construit case traditionale din lemn, au cules ciuperci și zmeură și s-au încălzit cu lemnul pe care și-l aduceau singuri din codru, cu calul sau pur și simplu în spate. De-a lungul secolelor, au învățat să respecte pădurea și să trăiască în armonie cu ea. Rezultatul natural a fost crearea unei biodiversități pe care noi, societatea „civilizată”, încercăm să o protejăm. Cum putem face conservare durabilă sau cum putem vorbi de recoltarea și utilizarea responsabilă a lemnului împotriva voinței celor care au locuit în strânsă legătură cu pădurea timp de generații întregi?
Până de curând, conceptul de comunitate dependentă de pădure nu a existat în legislația din România. Astazi dorim si luptam pentru conservarea biodiversitati. Dar vrem o conservare în care omul trăiește în armonie cu natura, în care drepturile comunităților sunt luate în calcul. O conservare care ține cont de interesele legitime ale comunităților locale și care le implică în procesele decizionale ce le afectează în mod direct viața de zi cu zi. S-a facut deja primul pas în direcția aceasta la sfârșitul anului trecut, când sa promovat conceptul de „comunitate dependentă de pădure” în Strategia Nationala pentru Paduri 2030. Aceasta stabilește însă doar direcții generale strategice.
De aceea conceptul trebuie inclus în noul Cod Silvic, aflat acum în proces de elaborare, care să stabilească criteriile concrete pentru desemnarea și identificarea acestor comunități. Odată asumat acest concept printr-o lege organică, punerea în practică trebuie făcută prin legislația subsecventă, elaborată în urma unui proces participativ, care să precizeze indicatorii de desemnare, precum și rolurile și responsabilitățile celor implicați în această procedură. Nu este deci un proces care să se întâmple peste noapte. Va lua timp si vor trebui alocate resurse.
Sursa: WWF - Romania