Biomasa pentru productia de biogaz

Sectorul agricol produce cantități semnificative de biomasa ce poate fi transformat in biogaz prin digestie anaerobă.

Productia de biogaz, ca parte componeta a bieconomiei in zonele rurale, este o prioritate in prezent, in special avand in vedere opurtunitatile pe care le ofera pentru crearea locurilor de munca si incurajarea regenerarii rurale.Digestia anaeroba este un proces biologic etapizat în cadrul căruia diverse tipuri de microorganisme descompun biomasa digerabilă în absența oxigenului. Biomasa este transformată în biogaz, care conține în principal metan, dioxid de carbon și în cantități mult mai mici hidrogen. La finalul procesului, digestatul rămas este adesea bogat în nutrienți, cum ar fi amoniu și fosfat si poate fi folosit ca îngrășământ în agricultură sau în peisagistică. Pentru a iniția procesul de digestie anaerobă într-o centrală de biogaz se poate introduce un inocul (bălegar de vacă) în materia primă. Se poate folosi o varietate mare de resurse de biomasă ca materie primă pentru digestia anaerobă, inclusiv deșeul agro-industrial, deșeurile alimentare organice, nămolul de la stațiile de tratare a apei uzate, îngrășământul de origine animală, reziduurile agricole și culturile energetice (de ex. porumb, miscanthus, sorg).

In zona rural biomasa ii ajuta pe gospodari si pe fermieri: să producă propria energie și căldură și, prin urmare, să economisească bani; să reducă efectul gazelor de seră legate de materia de origine animală și consumul de energie; sa reducă mirosul puternic asociat cu utilizarea materiei de origine animală netratate ca îngrășământ chimic; să minimizeze nevoia de transport a intrărilor de materie organică pentru tratare în proximitatea unităților de la fața locului; sa beneficieze de avantajele digestatului, etc. Biogazul este o sursă de energie regenerabilă valoroasă și un element important al conceptelor de energie viabilă pentru viitor. Este un combustibil prietenos cu mediul și realizat din materii prime locale în proporție de 100%, adecvat pentru diverse utilizări. Fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între ferme, cu unitățile administrativ-teritoriale sau cu întreprinderi vor putea accesa, în viitorul apropiat, o schemă de finanțare cu un buget total de 20,7 milioane de euro pentru realizarea de instalații ce produc energie electrică și/sau termică din biogaz pe bază de gunoi de grajd sau alte deșeuri agricole compostabile.

Biogazul este în principal folosit astăzi direct în instalațiile de cogenerare (CHP) (energie electrică și termică combinată) sau la electrocasnicele pe gaz tradiționale, cum ar fi cuptoarele pe gaz sau uscătoarele pe gaz. Centralele pe biogaz se pot construi în dimensiuni diferite, în funcție de necesități. O centrală care produce 1.000 MWe și mai mult poate fi considerată o centrală de dimensiuni mari. Dacă produce între 500 și 1.000 MWe se poate considera o centrală de dimensiuni medii. Centralele care produc mai puțin de atât pot fi considerate centrale de mici dimensiuni. Deși digestia anaerobă a unor cantități mici de deșeu organic a fost considerată neprofitabilă cu câțiva ani în urmă, digestia de mică amploare este în creștere în zilele noastre. După o perioadă de stagnare, cauzată de dificultățile tehnice și economice, beneficiile pentru mediu, precum și creșterea prețului la combustibilul fosil au îmbunătățit competitivitatea biogazului, în calitate de combustibil pentru energie.

 

 


Cautare