Rolul noului model de centru de extensie agricola, este de a instrui cateva mii de barbati si femei dintr-o anumita zona rurala, privind tehnicile îmbunătățite de productie agricola.
In prezent nu exista in Romania, birouri de extensie agricola pentru întâlnirile cu taranii si fermierii din rural. De asemenea, nu exista nici mijloace de transport pentru a ajunge in ferme sau gospodarii taranesti, dar nici modalitati de comunicare de la distanta cu producatorii agricole pe anumite probleme. Ne așteaptăm ca personalul guvernamental de extensie, putin la numar, să ajungă la mii de clienți pentru a preda practicile agricole care sa-i ajuta să se adapteze la schimbările climatice sau să-și crească veniturile. AgențiIor de extensie le lipsesc cele mai elementare instrumente pentru a-și face treaba de consultant, in conditiile in care Romania se confruntă cu scăderea fertilităţii solului, pierderea resurselor de pământ şi apă, stagnarea producţiei de animale, dar si cu ratele deja ridicate de saracie din rural. Agentii de extensie din prima linie, reprezinta modalitatea cea mai directă de a-i învăța pe tarani si fermieri despre modul in care se pot adapta la un mediu în schimbare prin tehnologii și practici care sa-i poata ajuta in acest scop.
Agenții de extensie, dupa noul model, vor fi atașați la „zone rurale” care sunt centre ale fluxului de informații si care, la rândul lor, sunt subdivizate în trei grup de sate. Un singur agent de extensie ar putea fi însărcinat să deservească 4.500 de gospodării agricole în cele trei grupuri de sate. Agentii de extensie vor fi gazduiti in cele trei birouri nou infiintate de pe langa asociatiile locale de producatori si vor avea la dispozitie mijloace de transport, telefoane inteligente si pot primi imagini, mesaje SMS cu plante sau animale bolnave, dar pot trimite sfaturi în cel mai scurt timp. Motivația personalului de extensie este sporita având birou, transport gratuit, smartphone-uri, dar si moral excelent, datorita statutului lor social și respectului crescut din partea fermierilor pe care îi deservesc. Noul modelul este o modalitate simplă și eficientă de a aborda provocările legate de resurse si are un succes incredibil de a ajunge la gospodarii si fermierii care nu au fost contactați anterior, dar mai ales in randul femeilor care sunt mai deschise la schimbare si la asociere. În țara noastră, problema informării micilor producători agricoli s-a pus încă de la începutul secolului al XX-lea, când în 1909, sub egida Casei Rurale, a fost creat „învățământul ambulant agricol“ cu învățători ambulanți pentru informarea profesională a țăranilor. A mai existat dupa 1990, Agenția Națională de Consultanță Agricolă, care poate mai necesita unele îmbunătățiri, dar a fost desființată,