Banca de plastic

Banca de plastic ajută la prevenirea pătrunderii deșeurilor de plastic în ecostimele naturale și da putere comunităților rurale să prospere.

Bancile de plastic permit celor care trăiesc în sărăcie, să colecteze plasticul și să-l schimbe cu bunuri materiale, cum ar fi alimente, rechizite școlare, asigurări medicale, acces la internet sau combustibil pentru gătit. Plasticul reciclat renaște ca materie primă și este refolosit în producția de ambalaje, contribuind la crearea unei noi vieți plasticului vechi. In prezent, exista o rețea globală de peste 500 de comunități de colectare, cu peste 30.000 de membri, care depășesc sărăcia si salveaza oceanul planetar de plasticul daunator vietii marine.

O poluare cu plastic se intalneste in majoritatea comunitatilor rurale din Romania. Vedem zilnic, pe marginea drumurilor, padurilor, terenurilor agricole si raurilor cantitati imense de plastic, care vor ajunge prin Dunare in Marea Neagra. Activitatea Bancilor de plastic ajută la oprirea plasticului din ecosistemele terestre si marine, protejeaza mediul inconjurator si reduce sărăcia, permițând schimbul deșeurilor de plastic cu bani, bunuri și servicii. Comunitatile rurale din Romania pot gazdui universitati populare care sa le dea putere persoanelor sarace si sa-i învete despre protejarea mediului si durabilitate. Prin panouri informative ii vom incuraja sa colecteze plasticul, sa-l schimbe pe bunuri si sa respecte cu mândri natura din tinuturile natale. World Economic Forum a estimat că până în 2050 plasticul din oceane va ajunge să cântărească mai mult decât toți peștii la un loc, iar particulele din plastic, ingerate de pești, vor deveni hrana noastră. Pentru a încetini această tendință, în 2019, Uniunea Europeana a luat decizia de a interzice anumite produse din plastic, în special pe cele de unică folosință. Decizia a fost implementată și în România, cu oarecare întârziere.

 


Cautare