Banca de credit rural este o cooperativa de autoajutor in sprijinul fermierilor si locuitorilor din zonele rurale, aflati in strânsoarea.
Cooperativele de autoajutor se bazeaza pe o asociere pentru procurarea celor necesare pentru continuarea si dezvoltarea afacerilor, dar si pentru procurarea lucrurilor necesare in asigurarea unui confort minim. In perioada 1891-1902 aparitia a numeroase societati cooperative de credit, denumite si "banci populare satesti" marcheaza afirmarea miscarii cooperatiste in Romania. La sfarsitul anului 1921 existau in Romania, 72 de cooperative de credit si economie cu aproximativ 10 000 de membri si 9,5 milioane capital varasat. In prezent clasa politica nu a gasit o solutie pentru cresterea bunastarii populatiei din mediul rural, unde avem o populatie saracita, fara posibilitatea de a demara mici afaceri agricole si neagricole. Tocmai cooperativele de cred rural, care au fost desfiintate de guvernarea comunista si ignorate de guvernarile postdecembriste, pot rezolva aceste neajunsuri.
Acest model a fost pus in aplicare prima oara de Friedrich Wilhelm Raiffeisen (30 martie 1818 – 11 martie 1888) un pionier al cooperativelor de credit rural. El spunea ca pentru a lupta împotriva sărăciei, trebuie să lupți mai întâi cu dependența. Pe baza acestei idei, a formulat cei trei „A”: auto-ajutor, auto-guvernare si auto-responsabilitate. Formula stabileste, cand este pusa aplicare, independenta necesara fata de clasa politica si administratia corupta si fata de rechinii locali in comertul cu produse agroalimentare. Prima asociatie Raiffeisen procura faina prin donatii private. Paine era coapta intr-o brutarie construita de comunitate si distribuita pe credit persoanelor sarace. Bancile cooperatistee functioneaza conform Ordonantei de urgenta 99 din 6 decembrie 2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului - TITLUL V ORGANIZATII COOPERATISTE DE CREDIT.