Fuzarioza tulpinilor si arsura spicelor – Fusarium roseum var. graminearum, culmorum sau avenaceum este cunoscuta si sub numele de „inrosirea spicelor”.
Fuzarioza este una dintre cele mai raspandite si pagubitoare boli la cereale, cauzand in zonele favorabile pierderi de 10-20% din productie. Boala apare cu intensitate mare si in tara noastra reprezentand o problema deosebita in producerea de samanta sanatoasa. Adevarate epifitii cu aceasta fuzarioza au fost inregistrate in anii 1970 si 1975, in multe zone de cultura a graului frecventa atacului ridicandu-se la 65-80%, urmata de o puternica sistavire a boabelor. In afara de grau, boala este frecventa si la porumb, orz si secara.. Atacul se manifesta diferit, in functie de faza de vegetatie a graului. Plantutele bolnave se ingalbenesc, se rasucesc si putrezesc inainte de rasarire, simptom frecvent cand se folosesc seminte infectate la semanat. Ca urmare, culturile de grau sunt rare, cu goluri multe si dau productii mici. In faza de infratire plantele sunt infectate la radacina sau la colet datorita miceliului sau organelor de rezistenta ale ciupercilor aflate in sol sau pe resturile de cereale din anul precedent. Cand atacul apare mai tarziu, aceasta se innegreste la primul internod. Plantele bolnave se dezvolta slab, formand spice deseori mici si sterile.
Forma cea mai grava a bolii apare dupa inspicare (mai-iunie) pe spicecare raman mai mici decat cele sanatoase si se albesc treptat. Initial atacul este limitat la spiculete izolate dar in conditii favorabile cuprinde intregul spic; acelasi lucru se intampla in cazul infectiilor timpurii. Pe timp umed si cald toate componentele spicului se acopera cu un invelis micelian de culoare alba-roz pe care se formeaza fructificatiile asexuate ale ciuperci i(sporodochii) sub forma unor pernite roz portocalii. Boabele provenite din spice puternic atacate sunt mici, zbarcite, albicioase cenusii, sau roz, mate, usoare cu facultatea germinativa si puterea de strabatere foarte scazute. Prin contact, boabele sanatoase pot fi contaminate in timpul recoltarii. Painea fabricata din faina cerealelor afectate de aceasta boala are unele proprietati narcotice, fiind toxica pentru om si animale.